Nytt

Donald Trump med stab møtte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til et forberedende møte onsdag. Toppmøtet tegner til å bli livlig.Foto: Kvin Lamarque/Reuters/Scanpix.

Donald Trump tok onsdag et oppgjør ned europeiske NATO-allierte som ikke vil betale for forsvaret og gjør seg avhengige av russisk energi. Det er dobbelt svikefullt.

Generalsekretær Jes Stoltenberg forsøkte å glatte over:

-“We are stronger together,” Stoltenberg insisted, but acknowledged that there can be differences among allies.

Men Trump ga seg ikke:

“But how can you be together when you’re getting energy from the group you want protection from?” the president asked.

-Hvordan kan vi stå sammen når dere får energien fra landet dere ønsker å beskytte dere mot?

Det er et meget penibelt spørsmål for land som Tyskland som bygger en ny gassledning direkte fra Russland til Tyskland, kalt Nordstrøm 2.

Trump used Germany as an example. He asked Stoltenberg to explain why Berlin was getting energy from Moscow, and asserted that Germany was «totally controlled» by and «captive to Russia» over a pipeline project.

Som tidligere energiminister forstår Stoltenberg hva Trump sier.

Akkurat som på G7 er det forventet at Trump skal være Mr Nice Guy. Men Trump nekter. Det er reelle politiske meningsforskjeller som må frem i lyset.

Direkte henvendt til Angela Merkel, sa Trump:

Trump said of Germany: «We’re supposed to protect you against Russia» and yet you make this deal with Russia.

“Explain that,” Trump said. “It can’t be explained.»

Trumps kritikk rammer også pressen som gjentar og gjentar at Trump heller mot Putin, med insinuasjonen om at han kan takke russerne for at han ble valgt.

Trump, NATO head Stoltenberg have testy exchange at summit

 

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!