Bildet: Martin Schulz og SPD ligger langt etter CDU på meningsmålingene. Han forsøker å sprite opp valgkampen med antiamerikanisme. Foto: Alex Schmidt/Reuters/Sanpix

De tyske sosialdemokratenes lederkandidat, Martin Schulz, avviser NATOs krav om at Tyskland skal øke forsvarsbudsjettet til 2 % av BNP. Det er et løftebrudd fra et statsbærende parti som vet at Tyskland forpliktet seg til 2 %-målet under toppmøtet i Wales for flere år tilbake.

«We say a clear no to the ‘two-percent target’ of Trump and the CDU/CSU,» the two leaders wrote in an essay for the Funke Mediengruppe newspaper chain, referring to Merkel’s Christian Democrats and their Bavarian sister party.

«It’s not only unrealistic, it is simply the wrong goal,» they said, in comments aimed at differentiating the SPD from Merkel’s conservatives after four years in a «grand coalition».

Schulz skrev artikkelen sammen med Thomas Oppermann. SPD trenger å markere avstand til CDU/CSU som de har sittet i koalisjon med i to perioder. Men å bryte NATO-forpliktelser er ikke måten å gjøre det på. SPD gambler med Tysklands og Europas sikkerhet.

De to presterer å bruke tysk historie som unnskyldning: Tyskland vil måtte doble budsjettet og vil da bli sterkeste militærmakt i Europa. Var ikke det hele tiden meningen? Den sterkeste økonomien må ha det sterkeste forsvaret. Ikke-tyskere har heller grunn til å frykte et antiamerikansk, pasifistisk Tyskland enn et som påtar seg ansvaret og byrdene.

The SPD leaders, whose party is lagging Merkel’s Christian Democrats in the polls by 15 percentage points, said Germany would have to nearly double current defense spending from 37 billion euros to meet the NATO target. That would make it the largest military power in Europe – a goal they said «no one could want» given Germany’s Nazi history.

SPD vil øke forsvarsbudsjettet, men da skal pengene gå til å bygge en europeisk forsvarspakt som bør munne ut i en EU-hær, skriver de to.

Instead, they said, Germany should focus on building a strong European defense union and, ultimately, a European army – a stance that may resonate with a deeply pacifist German public that remains skeptical of military engagements.

 En slik pakt og en slik hær eksisterer foreløpig bare på papiret, og gitt de store problemene EU sliter med er det ikke sannsynlig at de vil bevege seg nærmere realisering med det første. Også på overnasjonalt plan er det stor skepsis mot en EU-hær. Er det et nytt instrument for å skape et føderalt Europa? Et Europa som Tyskland allerede dominerer.

Det er ikke til å komme uten om at SPD-ledernes utspill tolkes som et nei til Donald Trump. Dette er en politikk Angela Merkel selv har lagt opp til ved å si at man ikke lenger kan ta USA for gitt og at Tyskland må ta ansvar for egen skjebne.

Scbulz/Oppermann frir til antiamerikanske følelser:

«Merkel and the CDU/CSU make themselves small vis-a-vis Donald Trump when they answer his provocations around the two-percent target by saying, ‘Okay, fine, we’ll put in more money,’ as if we didn’t have any better ideas what to do,» they wrote.

Pengene bør heller brukes til humanitær innsats:

They said increased military spending should be matched by higher outlays for diplomacy, humanitarian aid and crisis prevention.

USA kunne minne tyskerne om at det fortsatt står 53.000 amerikanske soldater på tysk jord. De kunne begynne med å sende regningen.

Tyskland har en tradisjon for pasisfisme som ofte leder til noe helt annet enn fred.

https://www.reuters.com/article/us-germany-election-military-spd-idUSKBN1AM001

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂