Sakset/Fra hofta

Jens Stoltenberg i Det hvite hus tirsdag 2. april. Onsdag skal han tale til Kongressen i anledning NATOs 70-årsdag. Det er ikke mange forundt. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Hvem ville trodd at en mangeårig statsminister fra Arbeiderpartiet ville oppnådd et godt samarbeid med en amerikansk president som den politisk korrekte eliten hater som pesten. Men det har Jens Stoltenberg klart. Beviset på det var at han nylig fikk nok en forlengelse av mandatet. Det får du bare hvis USA er fornøyd med jobben du gjør.

Stoltenberg og Trump har totalt forskjellig stil. Trump er direkte. Han hamrer Tyskland, fordi Europas økonomiske stormakt nekter å betale de avtalte 2 prosent til forsvar. Det er vanskelig å fri seg fra mistanken om at det er et politisk signal: Berlin ønsker å vise sin misnøye med Trump. Det er et risikospill.

Germany this year is putting 1.35 percent of its gross domestic product toward defense spending, and in 2020 will spend 1.37 percent. New budget projections by Berlin show Germany will spend 1.25 percent of its economic output by 2023.

Handlinger snakker høyere enn ord. Tyskland gjør seg med gassledningen Nordstrøm 2 enda mer avhengig av russisk energi. Samtidig er USA blitt uavhengig av olje fra Midøsten. Det gir USA et helt annet handlingsrom i Midtøsten og er en av grunnene til at Trump kan tillate seg å være den mest pro-israelske presidenten noensinne. Araberstatene brummer over Golan. La dem brumme.

Norge er ikke stort bedre enn Tyskland. Det er et stort problem for Norge. Vi har ikke forsvar. Det har enda ikke gått opp for regjeringen. KNM Helge Ingstad er symbolet på norsk sikkerhetspolitikk.

Den har Stoltenberg også vært en del av. Men nå har han snudd. Det ville vært interessant å høre om den «reisen» Stoltenberg har foretatt, men de spørsmålene stiller ikke norske medier. De liker heller ikke at Stoltenberg er buddy med en mann de hater.

Det gjør heller ikke New York Times. Men de innrømmer at han er den europeiske politikeren som har klart seg best med Trump. Det er ingen liten fjær.

He is the European leader who has shown the most deft hand with Mr. Trump. A trained statistician, Mr. Stoltenberg came to the White House with charts showing how defense spending has risen.

But his credit of Mr. Trump for the spending increases has annoyed European leaders.

“He is a little too diplomatic,” said Jim Townsend, a former Pentagon official who oversaw relations with NATO and is now a fellow at the Center for a New American Security. “Sometimes he has a hard time whacking an ally over the head.”

Mr. Stoltenberg has sought to balance Mr. Trump against German politicians, who have made clear they are sick of the president’s demands. The challenge will only grow throughout this week as Mr. Stoltenberg appears before members of Congress to praise both their support of the military alliance and Mr. Trump’s drive for a more equitable share of military burdens.

Hvis man sammenligner Stolterbergs linje med det vrøvlet som kommer fra AUF med krav om at Norge må slutte seg til traktaten for avskaffelse av atomvåpen, får vi en kløft som er uoverstigelig. Anniken Huitfeldt sier til AUF: Sorry, Vesten kan ikke nedruste så lenge Russland ikke gjør det samme.

Men det preller av som vann på gåsa.

Arbeiderpartiet har fått en ungdomsgenerasjon som lyder som ekko av det brukne geværs politikk og pasifismen i tyve-tredveårene. Da som nå: Pasifisme fører til krig.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!