Ordfører i Warszawa og president kandidat for det viktigste polske opposisjonspartiet Civic Platform (PO) Rafal Trzaskowski deltar på valgmøte i Rzeszow. Polen, 24. juni, 2020. Foto: Patryk Ogorzalek / Agencja Gazeta via REUTERS / Scanpix. 

Polens president Andrzej Duda, som for noen måneder siden så for seg et lett gjenvalg, pustes i nakken av utfordreren Rafal Trzaskowski.

Trzaskowski, som er en populær borgermester i hovedstaden Warszawa, har stormet fram og på kort tid inntatt annenplassen på meningsmålingene.

– Jeg stemte selvsagt på Trzaskowski! Hvorfor? For demokratiet, rettsvesenet og respekten for minoriteter, sier 66 år gamle Joanna Ugniewska etter å ha avlagt stemme på en skole i sentrum av hovedstaden Warszawa.

10. mai, da valget skulle vært holdt før det ble utsatt på grunn av koronakrisen, sto han ikke engang på valgseddelen.

Duda ventes å komme først med god margin, men uten 50 prosent vil han trolig måtte møte Trzaskowski i en ny omgang 12. juli. Da kan Trzaskowski gjøre det langt bedre med støtte fra flere av de utslåtte kandidatene.

Lojal støttespiller
Duda er en lojal støttespiller for det nasjonalkonservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS). Der styrer tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski med jernhånd.

Siden president Duda støttes av PiS, regnes søndagens valg som en stor test for de polske høyrepopulistene.

Duda har dessuten støtte fra USAs president Donald Trump som få dager før valget tok imot sin polske motpart i Det hvite hus – som den første utenlandske lederen siden pandemien begynte.

PiS har gjort seg populært med omfattende velferdstiltak for eldre og fattige som ble hardest rammet da kommunismen falt og Polen ble et neoliberalistisk land.

Appellerer
Høyrepopulistene appellerer også til konservative sosiale verdier, særlig på landsbygda, som motstand mot homofile ekteskap og sterk støtte til den katolske kirken.

Pensjonisten Irena forteller at hun er fornøyd med status quo.

– Jeg vil at dette skal fortsette, sier 63-åringen i småbyen Minsk Mazowiecki sentralt i landet.

Omstridte reformer
Sterkt EU-vennlige Trzaskowski fra sentrumspartiet Borgerkoalisjonen har lovet å omgjøre omstridte juridiske reformer som gir regjeringspartiet PiS stor makt over rettsapparatet og som har skapt stor uro i EU.

Han regnes for å være tilhenger av LGBT-rettigheter, men har ikke flagget dette høyt i valgkampen av frykt for å irritere et i bunn og grunn konservativt velgerkorps.

På den annen side ser også Duda ut til å ha nedtonet sin sterke motstand mot LGBT-miljøet etter at han så hvor populær Trzaskowski var i ferd med å bli.

Søndagens valg gjennomføres med en blanding av tradisjonell stemmegivning og poststemmer. Polen har over 33.000 påviste smittetilfeller og over 1.400 koronarelaterte dødsfall. Det reelle tallet antas å være langt høyere i EU-landet med 38 millioner innbyggere.

Valgdagsmålinger vil bli kunngjort rett etter at stemmelokalene stenger klokka 21 søndag kveld, men det endelige offisielle resultatet er først ventet sent onsdag.

 

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.