Polens president Andrzej Duda taler til sine tilhengere, etter valgdagsmålingene som viste han hadde en knapp ledelse over opposisjonskandidaten, søndag kveld, 12.7.20. Skjermdump: Euronews

Polens sittende president Andrzej Duda ble gjenvalgt med  51,21% av stemmene. Dette opplyser landets valgkommisjon mandag morgen, etter at 99,7 av de avgitte stemmene er opptalt.

Electoral commission chiefs said on Monday morning that they were unsure when complete results would be announced, with some polling stations yet to submit their counts, but with over 99% of the votes accounted for, the final result was not expected to change. (Euronews)

Valgdeltakelsen var på 68,2 prosent, noe som er den høyeste deltakelsen siden de første frie valgene i 1989.

Utfordrer Rafal Trzaskowski endte med 48,79 prosent av stemmene i den svært jevne andre valgomgangen. Han kapret svært mange av de stemmene som gikk til andre kandidater i den første valgomgangen i juni, men altså ikke nok til å slå Duda.

Dermed går det mot fem nye år ved makten for den sittende presidenten, som har bakgrunn fra regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS).

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents frammøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa.

Selv om resultatet viser at landet er delt omtrent på midten, åpner Dudas fornyede mandat for at den konservative politikken i Polen blir videreført. Duda var medlem av PiS fram til han ble president for fem år siden, men i tråd med polsk tradisjon om at presidenten ikke skal ha noen partitilknytning, meldte han seg ut av partiet.

Trzaskowski var en langt mer liberal kandidat, som blant annet har gått ut med støtte til likekjønnet partnerskap i et land der den katolske kirken står sterkt og homofiles rettigheter står svakt.  (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.