Bildet: Stor demonstrasjon mot domstolsloven i Poznan 20. juli. Men det hjalp ikke. Loven gikk igjennom. Foto: Agencja Gazeta/Lukasz Cynalewski/Reuters/Scanpix

Det polske underhuset vedtok torsdag loven om reform av rettsvesenet. Loven må vedtas av overhuset og signeres av presidenten, men det vil ventelig skje.

EU advarte i sterke ordelag mot loven og truer med å frata Polen stemmeretten. Det har aldri skjedd før.

235 medlemmer av nasjonalforsamlingens underhus ignorerte gateprotester, kraftige advarsler fra opposisjonen og truslene fra EU da de stemte for lovforslaget torsdag. 192 stemte imot, mens 23 avsto fra å stemme.

Det populistiske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), som sitter i regjering og har flertall i nasjonalforsamlingen, står bak reformen. Lovendringene vil i praksis gi politikere makt til å utnevne nye dommere til høyesterett. Samtidig skal de sittende dommerne fjernes, bortsett fra enkelte dommere som justisministeren selv har utnevnt.

Lovforslaget ble vedtatt torsdag etter at en parlamentskomité uten videre avviste 1.300 endringsforslag fra opposisjonen. Loven trenger fortsatt godkjenning fra nasjonalforsamlingens overhus og fra president Andrzej Duda. Overhuset ventes å gi grønt lys fredag, og Duda har så langt fulgt PiS’ linje. (ntb)

Visepresident Frans Timmermans vil allerede neste uke ta de første skritt mot å aktivere paragrafen som setter et land utenfor. Men den krever enstemmighet. Kanskje EU sentralt håper og tror at de kan tukte både Polen og Ungarn på en gang?