En slakter arbeider på slakteriet Biernacki Meat Plant i Golina nær Jarocin, Vest-Polen, 17. juli 2013. Polen har eksportert biff som var kosher eller halal til en verdi av rundt 1 milliard euro. Nå forbys produksjon og eksport av halalslakt. REUTERS / Kacper Pempel / NTB Scanpix

Den polske nasjonalforsamlingen vedtok natt til fredag, etter langdryge forhandlinger, et forbud mot pelsdyroppdrett og eksport av halal- og kosherkjøtt.

Lovforslaget, som dermed går videre til behandling i senatet, har satt sinnene i kok hos pelsdyrbønder og kjøttprodusenter, og ført til splittelse i landets høyreregjering.

Det minste støttepartiet i trepartiregjeringen nektet nemlig å stemme for forslaget til regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), noe som har vekket harme hos partileder og statsminister Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski har truet med å skyve partiet ut av regjeringen eller å utlyse nyvalg.

Behandlingen av lovforslaget begynte torsdag, med støtte fra den liberale opposisjonen. Til slutt stemte underhuset for forslaget, med overveldende flertall.

Polen er verdens tredje største pelsprodusent etter Kina og Danmark, ifølge aktivister, og også en stor eksportør av kosher-kjøtt til Israel og jødiske samfunn i Europa.

Forslaget har ført til skarp kritikk fra PiS’ kjernevelgere på landsbygda, og dagsavisa Gazeta Wyborcza får opplyst av eksperter at de økonomiske konsekvensene kan beløpe seg til rundt 1,6 milliarder euro, tilsvarende drøyt 17 milliarder kroner.