Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

«Norske domstolers uavhengighet er i dag dårligere sikret mot et folkevalgt flertalls vilje til å sette seg ut over tradisjonsbestemte normer, enn det situasjonen er i dagens Polen», skriver Dommerforeningen.

Det er Rett24 som refererer Dommerforeningens kraftsalve. I et notat til Domstolkommisjonen uttrykker foreningen sterk skepsis til dagens lovverk. Dommerforeningen mener lovverket åpner for at en flertallsregjering kan manipulere domstolene, ved for eksempel å:

  • øke antallet dommere ved sentrale domstoler, særlig i Høyesterett,
  • utnevne et stort antall nye antatt «vennligsinnede» dommere, eller
  • «tvangspensjonere» en god del av de sittende dommerne gjennom en senkning av dommernes pensjonsalder – som så etter noen år eventuelt kan heves igjen.

For å forhindre at slikt kan skje, ønsker Dommerforeningen å erstatte styret i dagens Domstoladministrasjon med et «Domstolsråd», der dommere alltid skal være i flertall.

Polen vedtok omstridt lov

Dommerforeningens utspill kommer som en høyaktuell kommentar til at underhuset i det polske parlamentet torsdag vedtok et lovforslag som av EU og andre er karakterisert som et angrep på domstolenes uavhengighet. NTB skrev om dette, torsdag kveld:

Omstridt lovforslag vedtatt i Polen

Underhuset i den polske nasjonalforsamlingen har vedtatt et omstridt lovforslag som ifølge kritikere er et angrep på domstolenes uavhengighet.

Senatet i nasjonalforsamlingen stemte imot lovforslaget i forrige uke, men etter torsdagens avstemning havner det på bordet til president Andrzej Duda. Han kommer ifølge en talsmann til å undertegne og den nye loven vil dermed tre i kraft.

Det omstridte lov forslaget ble fremmet av det EU-skeptiske og innvandringskritiske høyrepartiet Lov og rettferdighet (PiS), som har regjeringsmakt i Polen.

Loven er den siste i en rekke som ifølge kritikerne undergraver domstolenes uavhengighet i Polen og åpner blant annet for å kneble og avsette dommere som kritiserer regjeringen eller som implementerer EU-lover som regjeringen misliker.

EU har reagert sterkt på de juridiske reformene i Polen og krever at de stanses, mens den polske regjeringen argumenterer med at lovendringen er nødvendig for å bekjempe korrupsjon. (NTB)

Nå er ikke Norge med i EU, men likevel er det nok grunn til å minne om at det sjelden er lurt å kaste stein når man sitter i glasshus.

Les også: Norge forstår ikke hvorfor Polen ikke vil bli som det nye Norge av Hans Rustad, høsten 2018

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂