Polens statsminister Mateusz Morawiecki leverte et kraftfullt forsvar for domstolsreformen som senker pensjonsalderen for dommere fra 70 til 65 år da han talte i Europaparlamentet onsdag.

Morawiecki spurte parlamentarikerne om de var klar over at flere av dagens høyesterettsdommerne avsa skammelige dommer over Solidaritet-aktivister da Polen var underlagt unntakstilstand av kommunistregimet.

– Noen av dommerne som avsa disse skammelige dommene, sitter i høyesterett i dag. Og dere forsvarer dem. Er dere klar over det? Noen av dommerne fra denne perioden er fortsatt der, sa Morawiecki til de folkevalgte i EU-parlamentet.

Morawiecki sa at Polen ennå ikke har gjort seg helt ferdig med oppgjøret etter kommunismen.

– Men det vi gjør med denne domstolsreformen, sa han. (NTB)

Morawiecki var selv Solidartitetsaktivist og vet hva han snakker om. Flere av vennene hans fikk lange fengselsdommer.

Han sa det var regjeringens fulle rett å endre loven.

Samme pensjonsregler i Strasbourg

Om den nye pensjonsalderen sa Morawiecki:

– Visste dere at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, bare noen hundre meter fra oss her, har innført de samme reglene? Også der ble dommere sendt til tidlig pensjon. De innførte samme regler som vi gjør nå. Og da de gjorde det, ble det godtatt. Det vi gjør, er ikke annerledes enn det mange andre medlemsland allerede har gjort.

Morawiecki avviste også at dommere er under politisk kontroll i Polen. Ifølge ham var det mer samrøre mellom dommere og politikere før. Han mener de nye reglene sikrer mer uavhengige domstoler.

– Vi har styrket domstolenes uavhengighet og objektivitet, sa han. (NTB)

Man får en fornemmelse av at det er politiske grunner til at EU går etter Polen. De liker rett og slett ikke et konservativt, katolsk land som tar sine verdier på alvor.

Det er «et europeisk spørsmål» når rettsstaten undergraves i et medlemsland, sa EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis. Han fastslo at domstolsreformen utgjør en «systemisk trussel» mot rettsstaten i Polen.

– Vi er alltid åpne for dialog, men så langt har dette ikke vært nok, sa Dombrovskis.

Han la til at han håper Polen vil gjøre ytterligere endringer i de nye lovene, og at Polen ikke vil tvinge 40 prosent av dommerne til å gå av. Morawiecki sa på sin side at han er i dialog med EU-kommisjonen og at det er blitt gjort endringer.

Da Morawiecki holdt sin tale onsdag, hadde flere av de folkevalgte satt opp plakater foran seg i plenumssalen i Strasbourg, med slagord som «frie domstoler», «konstitusjon» og «rettsstat».

EU vil ha enerett på definisjonen av «rettsstat» og «demokrati». Men alle som har levd en stund har registrert at EU har sine egne definisjoner, f.eks at hvis et valg går mot EUs interesser, avholder man bare et nytt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.