Nytt

Andrzej Duda og Frank-Walter Steinmeier under en pressekonferanse i Berlin den 23. oktober 2018. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

Polens president Andrzej Duda har i disse dager vært på offisielt besøk i Tyskland, og i den forbindelse møtt Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Relasjonene mellom de to landene har i de senere årene vært noe anstrengt på grunn av uenighet blant annet om EUs asyl- og innvandringspolitikk. På toppen av dette har Tyskland målbåret unionens kritikk av Polen for de nylige rettsreformene i der til lands, hvor pensjonsalderen for dommere blant annet er redusert med fem år.

Dette siste temaet kom også opp da de to presidentkollegene møttes i Berlin, skriver Der Spiegel. EU-domstolen har nylig satt til side den tvungne pensjoneringen av de eldste dommerne, og Steinmeier insisterer på at Warszawa må føye seg etter «den europeiske rettsordenen».

Men den polske presidenten er nokså uanfektet:

Duda rettferdiggjorde nok en gang de omstridte rettsreformene i Polen med den dype misnøyen i befolkningen over rettssystemets dårlige funksjon. Dessuten skal det på denne måten komme til et generasjonsskifte, all den tid mange av de øverste dommerne hadde vært aktive under kommunistiden.

Steinmeier sier at EUs beslutninger fattes av medlemsstatene i fellesskap. Alle statene bør rette seg etter det heller enn å betrakte seg som ofre, fremholder den tyske presidenten.

Duda mener derimot at det gjøres forskjell mellom EUs medlemsland, og tar til orde mot det med ettertrykk: «Vi vil ikke være vasaller», sier han på Polens vegne.

Polen ønsker ikke å bli påtvunget oppfatningene til større land. Det handler om gjensidig aktelse og gjensidig respekt.

Steinmeier sukrer pillen en smule:

«Det er mye mer som forener oss enn som splitter oss», sier han.

Skal den hypotesen tjene til å mane EU-kommisjonen, som ikke sjelden manifesterer en viss stridspyst også overfor store medlemsland, til besinnelse?

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!