Leder av det regjerende Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), Jaroslaw Kaczynski, talte under partiet landsmøtet i Warsawaden 2. september 2018. Foto: Kacper Pempel / Reuters / Scanpix.

EU-domstolen krever midlertidig opphevelse av den polske regjeringens reform av dommerstanden, hvor pensjonsalderen skal senkes med fem år – for dermed gjøre historie av alle dommere som kan ha blitt utnevnt av landets forhenværende kommunistregime.

Tidligere i august blottstilte kabalen av føderalister som kalles EU-kommisjonen, sin fiendtlighet overfor den demokratisk valgte, konservative regjeringen i Polen, etter at kommisjonen i juli egenmektig hadde satt i gang en prosess mot den polske regjeringens lovforslag. Det er denne prosessen som nå begynner å vise hva den er i stand til, når det kommer til å styre medlemslandene i interne affærer også når de setter seg på bakbena.

Få dager etter at kommisjonen, som ikke velges demokratisk på noen måte, igangsatte en overnasjonal rettslig prosess mot Polen med anklagen om at landet begikk antidemokratisk brøde, truet så kommisjonens visepresident Timmermanns med at «vi er kommet meget nær aktivering av artikkel 7». Artikkel 7 i EU-traktaten foreskriver prosedyren for å ekskludere et medlemsland fra votering – å frata Polen stemmeretten i EU-parlamentet.

I lys av hvor klart EUs ledelse gjør det at de er mere enn uinteresserte i parlamentarisk løsning av uenigheter i politiske spørsmål, og holder frem med en diktatorisk og overnasjonal fremferd overfor et medlemsland (her ligger heller ikke Støre på latsiden), ville det kanskje ikke vært århundrets overraskelse om Polen skulle gå ut og si at trusselen i virkeligheten handler om å ta fra dem en makt de uansett ikke har.

Le Figaro/AFP

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂