Nytt

44 polske brannbiler kjørte i går i kolonne gjennom Syd-Sverige. Bildet er fra en brannøvelse i Polen. Foto strazwyszkow.pl

«Vi hjelper det svenske folket, ikke deres regjering», sier Dominik Tarczyński fra det polske regjeringspartiet Lov og rettferdighet i anledning de 139 brannmenn Polen har sendt til Sverige.

Han kommenterer også at den svenske regjeringen tidligere har kommet med knallhard kritikk mot Polen: — Kall oss ikke fascister eller nazister, sier han til Nyheter Idag.

Sverige brenner, og de omfattende skogbrannene er i ferd med å spre seg til valgkampen. I sosiale medier ulmer det av kritikk mot mangelfull svensk beredskap når det gjelder helikoptre og spørsmålet om Sverige burde ha egne brannfly.

Sverige har fått hjelp fra mange land. Mannskaper fra Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Litauen og Norge er satt inn for å bekjempe skogbrannene i Sverige. Den svenske beredskapsetaten MSB takket lørdag ja til et tilbud om hjelp fra 46 tyske brannmannskaper, som tar med seg utrustning fra hjemlandet.

Det gjorde sterkt inntrykk da 44 polske brannbiler lørdag beveget seg i karavane gjennom Syd-Sverige i retning de voldsomme skogbrannene i Jämtland. I flere svenske medier heter det at man kan takke EU for hjelpen utenfra, skriver Nyheter Idag, men den påstanden ler Tarczyński av.

— Det är ett skämt. Det har ingenting att göra med Europeiska Unionen. Det är våra polska hjärtan, vi vill hjälpa. Alla vet det, säger han till Nyheter Idag.

Ni skulle hjälpa Sverige även om inte EU fanns?

— Ja, det skulle vi. Det handlar inte om Europeiska Unionen, det handlar inte om strukturer, olika avtal eller olika dokument. Det handlar om mänsklighet, om någon behöver hjälp är vi beredda att hjälpa.

– Kall oss ikke fascister eller nazister

Sveriges offisielle relasjon til Polen er anstrengt. Når titusener av polakker feiret sin nasjonaldag tvitret innenriksminister Morgan Johansson (S) at dette «måste slås tillbaka» og han kalte feiringen en «högerextrem demonstration».

Utspillet ble ikke godt mottatt i Polen.

Likeledes har svenske politikere og medier kritisert Polen i harde ordelag for at man ikke vil ta imot innvandring fra Midtøsten. Den polske regjeringen og regjeringspartiet Lov og rettferdighet har blitt utmalt nærmest som fascister.

Tarczyński avviser kritikken. At Polen har en restriktiv innvandringspolitikk betyr ikke at Polen ikke er villig til å hjelpe når det trengs, påpeker Tarczyński.

— Vi är inte fascister eller populister. Vi är stolta polska européer. Vi är öppna och vi är beredda att hjälpa till oavsett när det behövs hjälp var som helst i Europa. Den här situationen visar bara att vi vill hjälpa till!

— Men kalla oss inte fascister eller nazister. Det handlar bara om politik, om vänstern som är missnöjda med den polska nationens demokratiska beslut.

Den polske regjeringen og det polske folket er når som helst parat til å hjelpe den som ber om hjelp, og dette er et slikt eksempel, sier Tarczyński.

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!