Polens statsminister Donald Tusk under en presse­konferanse i Warszawa den 27. desember 2023. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Maktkampen i Polen etter valg­seieren for Donald Tusks EU-vennlige koalisjon i oktober har torsdag eskalert til et foreløpig klimaks med arrestasjonen av den forrige regjeringens innenriks­minister Mariusz Kaminski og hans stats­sekretær Maciej Wasik mens de befant seg i det polske president­palasset, hvor deres partifelle i Lov- og rett­ferdighets­partiet (PiS) Andrzej Duda sitter som president.

Forhistorien til det BBC kaller et politisk teater som hittil er uten sidestykke, er en dom fra mars 2015 mot Kaminski og Wasik på tre års fengsel for maktmisbruk mens de var henholdsvis leder og nestleder for Polens anti­korrupsjons­byrå. Forholdene de ble dømt for, skrev seg fra 2007.

Duda, som ble polsk president i august 2015, benådet Kaminski og Wasik kort etter tiltredelsen – en benådning som Polens høyesterett i 2017 fant var uten effekt. Høyesteretts kjennelse fikk ingen konsekvenser, og i juni fastslo Polens forfatnings­domstol at presidentens benådning var gyldig.

Høyesterett svarte noen dager etterpå at saken mot de to kunne gjenåpnes. Og i desember 2023, ikke lenge etter at Donald Tusks nye regjering var på plass, ble Kaminski og Wasik igjen dømt for maktmisbruk i tiden de ledet anti­korrupsjonsen­heten, denne gangen til to års fengsel, av en domstol i Warszawa. Og i går ble de altså arrestert i president­palasset – og fratatt sine verv som parlaments­medlemmer.

Det er altså politisk maktkamp med retts­vesenet som aktør vi er vitne til, og det Tusk gjør, er essensielt å bruke Biden-metoder mot Polens konservative opposisjon, som han ønsker å knuse.

President Duda, som sier han er rystet over arrestasjonen, insisterer på at hans benådning fremdeles gjelder, og torsdag deltok han selv i en demonstrasjon i protest mot arrestasjonen fremfor det polske parlamentet i Warszawa.

BBC – Reuters

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.