Nye dokumenter fremskaffet av John Solomon viser at Ukraina gjenåpnet etterforskningen av gasselskapet Burisma i februar. Dermed faller noe av bunnen ut av Demokratens påstand om at Trump ba Ukraina etterforske Burisma og Bidens. Det hadde allerede skjedd.

A newly unearthed document shows that Ukrainian officials had opened a new probe into the firm linked to Hunter Biden months before President Trump’s phone call with that country’s leader, Fox News contributor John Solomon reported late Tuesday.

Demokratene hevder Trump truet med å holde tilbake militær assistanse, men hvorfor skulle Trump true med noe når ukrainerne selv hadde startet det han skulle ha bedt om, flere måneder i forveien?

Solomon said Tuesday on «Hannity» that the U.S. government knew Ukraine was planning to look again into activities at Burisma Holdings, an energy company that employed then-Vice President Joe Biden’s son as a member of its board of directors, early this year. The report is noteworthy because President Trump has been accused by Democrats of threatening in July to withhold foreign aid to Ukraine unless its new president pursued an investigation into the company and the younger Biden’s role there.

Den amerikanske regjering var klar over hva som foregikk da det skjedde.

«The U.S. government had open-source intelligence and was aware as early as February of 2019 that the Ukrainian government was planning to reopen the Burisma investigation,» he claimed. «This is long before the president ever imagined having a call with President Zelensky,» he added, noting Petro Poroshenko was still Ukraine’s president at that time.

Dette er et betydelig skifte i begivenhetsrekken, sier Solomon. Den er utelatt i varslerens rapport om Ukraina. Eller visste ikke varsleren om etterforskningen i februar?

«This is a significant shift in the factual timeline.»

Solomon claimed the information he obtained was omitted from a U.S. intelligence community whistleblower’s complaint lodged against Trump last month.

Document reveals Ukraine had already reopened probe of Hunter Biden-linked firm months before Trump phone call