Ukrainske soldater øver med antitankraketter av typen Javelin i den ukrainske Donetsk-regionen den 12. januar 2022. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement via AP / NTB.

USAs forsvarsdepartement forsynte allerede i desember Ukraina med våpen, og fortsatte leveransene med tanke på en eventuell russisk invasjon – det viser undersøkelser av dokumenter fra Pentagon som er gjennomført av Washington Post.

Dokumentene viser at USA i desember i fjor leverte våpen til bruk for krigføring i byer, og i løpet av uken som gikk har sendt luftvernraketter av typen Stinger og antitankraketter av typen Javelin, opplyser den amerikanske avisen.

Taken together, the variety, volume and potency of firepower being rushed into the war zone illustrate the extent to which the United States sought to prepare the Ukrainian military to wage a hybrid war against Russia, even as President Biden has expressly ruled out inserting American troops into the conflict.

Pentagon vil ikke gi noen offisiell kommentar, men en anonym tjenesteperson i forsvarsdepartementet forteller at USA har dekket ukrainske militære behov i flere år, og at kontakten med Ukraina pågår kontinuerlig.

Våpenleveransene ser ut til å ha forsinket den russiske fremrykningen, som ikke desto mindre fortsetter:

Though Ukrainian fighters have managed to slow the invasion, Russian forces continue to make gains as they bear down on urban areas. The capital, Kyiv, and Ukraine’s second-largest city, Kharkiv, have come under heavy bombardment. Russian troops also are closing in on the strategic port city of Mariupol, on the Sea of Azov, and pressing from Crimea toward Ukraine’s other large port city, Odessa.

Våpnene som er levert, tyder på at USA forventer en langvarig invasjon:

Many experts say that despite the Ukrainian military’s efforts to exhaust Russian forces, the war is destined to turn into a street fight, particularly if Moscow is able to assert control over key cities. The shipment list suggests that the Biden administration anticipated Ukraine would need to arm itself for a multipronged invasion.

Pentagon vil ikke spesifisere omfanget av våpenhjelpen til Ukraina, men ifølge en forsvarskilde forpliktet USA seg i 2021 til å levere våpen, herunder også kommuniksjonsutstyr og helikoptre, for en millard euro, skriver Washington Post.

Varigheten av de amerikanske våpenleveransene til Ukraina reiser spørsmål om den militære tilleggsverdien av våpnene fra de 13 allierte av USA som også har forpliktet seg til å gi ukrainerne våpen – etter at invasjonen var et faktum.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.