Russiske styrker har rykket over grensen til Ukraina i sør, og åpnet et nytt frontavsnitt i krigen mellom separatistene og Kiev. I realiteten intervenerer russerne på separatistenes side og har gått til invasjon og krig mot Ukraina.

Tanks, artillery and infantry have crossed from Russia into an unbreached part of eastern Ukraine in recent days, attacking Ukrainian forces and causing panic and wholesale retreat not only in this small border town but also a wide section of territory, in what Ukrainian and Western military officials described on Wednesday as a stealth invasion.

The attacks outside this city and in an area to the north essentially have opened a new, third front in the war in eastern Ukraine between government forces and pro-Russian separatists, along with the fighting outside the cities of Donetsk and Luhansk.

Når man har sagt A må man si B. Når russiske soldater faller, må de hevnes. Hvis de blir trengt tilbake må det sendes flere. Slik skjer eskaleringen.

En ukrainsk offiser sa krigen nå var blitt en krig mot Russland.

“Russia is clearly trying to put its finger on the scale to tip things back in favor of its proxies,” said a senior American official. “Artillery barrages and other Russian military actions have taken their toll on the Ukrainian military.”

Det hvite hus var merkelig passiv og «flat» i sin respons, som om USA ikke hadde noe å stille opp med mot en russisk invasjon, som om alle midler er oppbrukt.

The Obama administration, which has placed increasingly punitive economic sanctions on Russia because of the Ukraine crisis, asserted over the past few days that the Russians had sent new columns of tanks and armor across the border.

“These incursions indicate a Russian-directed counteroffensive is likely underway,” Jen Psaki, the State Department spokeswoman, said Wednesday. At the department’s daily briefing in Washington, Ms. Psaki also criticized what she called the Russian government’s “unwillingness to tell the truth” that its military had sent soldiers as deep as 30 miles inside Ukraine territory.

Men Obama-administrasjonen kan da ikke forholde seg passiv til en russisk invasjon?

Russia has denied that it has intervened militarily in Ukraine and the separatists have asserted that they are using captured Ukrainian equipment. But American officials say they are confident that the artillery in Ukraine’s Krasnodon area is Russia’s since Ukrainian forces have not penetrated that deeply into that separatist-controlled region. American officials also say the separatists have no experience in using such weaponry.

“We judge that self-propelled artillery is operated by Russians rather than separatists since no separatist training on this artillery has occurred to date,” an Obama administration official said.

The United States has photographs that show the Russian artillery moved into Ukraine, American officials say. One photo dated Aug. 21, shown to a reporter from The New York Times, shows Russian military units moving self-propelled artillery into Ukraine. Another photo, dated Aug. 23, shows the artillery in firing positions in Ukraine.

Men hvis Obama vet så mye om situasjonen, også før den oppstår, hvorfor gjør han ikke noe?

http://www.nytimes.com/2014/08/28/world/europe/ukraine-russia-novoazovsk-crimea.html?emc=edit_na_20140827&nlid=30317720&_r=0

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.