Et malaysisk passasjerfly, en Boeing 777 med 295 mennesker om bord, er skutt ned nær grensen til Russland. Regjeringen i Kiev sier det er russiske våpen som er brukt.

Hvorvidt det er pro-russiske opprørere eller den russiske hæren er umulig å si. Separatistene skylder på regjeringshæren og minner om et tilfelle i 2001 der den ukrainske hæren skjøt ned et passasjerfly på vei fra Tel Aviv til Novosibirisk ved en feiltakelse under en militærøvelse.

Men nå er det krig i området og mistanken mot den russiske siden er sterkere. Flyet fløy i 33.000 fots høyde da det forsvant. Det ble sprengt i lufta og falt ned i biter. Det er ingen tvil om at det ble skutt ned. Men av hvem?

Pro-russiske grupper skjøt ned et ukrainsk fraktefly mandag og det fløy i 22.000 meters høyde. Det motbeviser hva separatistene sier – at deres luftskyts bare rekker 4.-7.000 fot.

 

Ukrainian officials have said they believe Russia was responsible for the downing on Monday of a military transport plane in Luhansk, a rebel stronghold.

An American official briefing reporters on Wednesday said that the plane was shot down from an altitude of 21,000 feet, and that only a sophisticated weapons system could do that. “Over the past month, the flow of heavy weapons and support for separatists from Russia has actually increased,” the official said.

The White House summoned European ambassadors on Monday to show them new intelligence on Russian involvement in the Ukrainian turmoil and press them to take stronger action.

Mr. Obama called his British and French counterparts, but the critical call came Tuesday with Chancellor Angela Merkel of Germany, the driving force behind Europe’s response to Russia, when the two coordinated the actions on Wednesday.

 

 

http://www.nytimes.com/2014/07/18/world/europe/malaysian-airlines-plane-ukraine.html

 

http://www.nytimes.com/2014/07/17/world/europe/obama-widens-sanctions-against-russia.html?action=click&contentCollection=Europe&module=RelatedCoverage&region=Marginalia&pgtype=article