Flere hundre pro-russiske separatister stormet mandag en ukrainsk grensepost ved byen Lukhansk.

Først proklameres en uavhengig republikk, dernest oppheves grensen med makt. Planen er overtydelig.

Dette er som tatt ut av tekstboken til Slobodan Milosevic på 90-tallet da han forsøkte å skape et Stor-Serbia på samme måte.

Det endte dårlig, men først etter at nærmere 150.000 mennesker var drept og millioner var blitt flyktninger.

Hvor høy pris er Vesten villig til å la ukrainerne betale?

Det er krig i Øst-Ukraina nå.

The attack, which began in the early morning hours, involved as many as 500 pro-Russian rebels armed with mortars and rocket-propelled grenades, a spokesman for the Ukrainian border service said. The fighting took place in Luhansk, a major eastern Ukrainian city only miles from the Russian border. Separatists last month declared the Luhansk region a “sovereign” republic.

Seven border service officers were injured and five rebels were killed in the ongoing fighting as of midday Monday, said Oleg Slobodyan, a border service spokesman.

..

“They want to clear the way to the border,” Slobodyan said. “If they capture that building, they control all the posts along the border.”

Ukraina forsøker å avverge energikollaps ved å betale over 700 millioner dollar i utestående gjeld hos Russland. Men det hjelper ikke. Gazprom-sjefen truer med å la de resterende 2,3 milliarder dollar forfalle 9. juni.

Dette er Norges samarbeidspartnere i nord, og folkene Statoil og Jon Fredriksen gjør business med.

 

Russia’s Energy Ministry confirmed it has received $786.4 million from Ukraine’s Naftogaz for gas deliveries, which will stop Russia from cutting off natural gas to the violence-wracked country for this week. The partial payment comes as Russian leaders showed they were prepared to squeeze their struggling neighbor economically, even as Russian citizens take an increasingly open role in the violent conflict in the east.

Alexei Miller, chief executive of Russian energy giant Gazprom, told reporters that Ukraine would have to start paying for its gas supplies in advance and that the remaining $2.237 billion owed to the company needed to be paid before June 9.

 

http://www.washingtonpost.com/world/pro-russian-rebels-attack-eastern-guard-post-in-ukraine/2014/06/02/c5a41c16-e331-4f66-bfbd-ce2dc97d874b_story.html