Nytt

Nedskytingen av det ukrainske transportflyet lørdag over Luhansk har satt vondt blod: 49 ble drept, 9 mannskap og 40 militære, da separatister skjøt det ned med luftvernskyts eller Grad-raketter. I Kiev og andre hovedsteder er man ikke i tvil om hvor rakettene kommer fra. Ukraina er nærmere en reell krig. For hver slik hendelse blir det vanskeligere å finne frem til en løsning. Ukrainere flest kan bare tolke slike nedskytinger som en krigserklæring. President Petro Porosjenko lovte at det kommer et svar:

In a statement released later on Saturday, Mr Poroshenko said: «Ukraine needs peace. However, the terrorists will receive an adequate response.»

På topplan har det vært en viss kontakt mellom Kiev og Moskva og mellom EU/USA og Moskva, men ingenting håndfast har kommet ut av det. Nedskytingen av militærflyet viser Moskvas reelle hensikter. Kiev leser Moskva, men gjør Berlin og Washington det? Eller vender de blikket bort? Nedskytingen er ikke til å misforstå.

Meanwhile Nato has released satellite pictures which it says «raise significant questions» about Russia’s role in eastern Ukraine.

The alliance said the images showed Russian tanks recently arrived at a staging area near the border. Ukrainian officials have said the tanks later rolled into Ukraine.

The separatists have argued that tanks spotted in the region belong to the government. But Nato said they bore no army markings, «which is reminiscent of tactics used by Russian elements that were involved in destabilising Crimea».

The US on Friday said it was confident that tanks being used by separatists in eastern Ukraine came from Russia.

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-27849435