Nytt

Vladimir Putin vil ikke invadere Øst-Ukraina uten videre. Han lar først pøbelen gjøre jobben for seg.

Demonstranter stormet administrasjonsbygninger i minst tre større byer i Øst-Ukraina søndag. De opptrådte meget aggressivt. Politiet er tilbakeholdende. De vet at det disse gruppene ønsker mest av alt er konfrontasjon.

Hvis det skulle utvikle seg til alvorlige sammenstøt som kanskje ville kreve dødsofre, vil Moskva ikke være sene med å anklage Kiev for å opptre som Janukovitsj. Nedskytingen av 80 demonstranter på Maidan-plassen fratok Janukovitsj enhver legitimitet. Hvis Moskva kan vise til at også russerne bærer ofre, kan Putin begynne å rasle med sabelen. Han har selv sagt at han forbeholder seg retten til å intervenere for å beskytte russere hvor det måtte være.

Hvis Vesten ønsker å redde Ukraina må de gripe inn før utviklingen er kommet ut av kontroll. Det kan skje meget raskt.

 

Crowds of pro-Russian demonstrators stormed government buildings Sunday in two major cities in eastern Ukraine, where secessionist sentiment has sparked frequent protests since Ukraine’s Russia-friendly president was ousted in February.

In Luhansk, 30 kilometers (20 miles) west of the Russian border, hundreds of people surrounded the local headquarters of the security service and later scaled the facade to plant a Russian flag on the roof.

In Donetsk, to the southwest, a large group of people surged into the provincial government building and smashed windows. A gathering of several hundred, many of them waving Russian flags, then listened to speeches delivered from a balcony emblazoned with a banner reading «Donetsk Republic.»

Eastern Ukraine was the heartland of support for Viktor Yanukovych, the president who fled to Russia in February after months of protests. About half of the region’s residents are ethnic Russians, many of whom believe Ukraine’s acting authorities are Ukrainian nationalists who will oppress Russians.

http://abcnews.go.com/International/wireStory/ukraine-arrests-alleged-eastern-coup-plotters-23206681