Russland øker spenningen ved å kalle avsettelsen av Janukovitsj for opprør.

«Russia is extremely concerned about the situation in Ukraine,» said a foreign ministry statement, which followed the highest-level reaction from Moscow so far to the collapse of Viktor Yanukovych’s presidency. Dmitry Medvedev, the prime minister and former president, accused the post-Yanukovych authorities and parliament of lacking legitimacy.

«If you consider Kalashnikov-toting people in black masks who are roaming Kiev to be the government, then it will be hard for us to work with that government,» Medvedev said. «Some of our foreign, western partners think otherwise, considering them to be legitimate authorities. I do not know which constitution, which laws they were reading, but it seems to me it is an aberration … Something that is essentially the result of a mutiny is called legitimate.»

Russisk UD later som om det uttrykker bekymring, men i virkeligheten heller de bensin på bålet. Russland spør seg om det må gripe inn for å beskytte det russiske mindretallet. Det var lignende toner Slobodan Milosevic slo an på vegne av serbere i Kroatia, Bosnia og Kosovo.

 

«Referring merely to revolutionary expediency, [the parliament] is imposing decisions and laws aimed at repressing the human rights of Russian and other national minorities. There are even calls for a complete ban of the Russian language,» it said.

Den nye regjeringen vil trenge 35 milliarder dollar de neste to årene, anslår opposisjonen. Pengefondet og EU sier de vil stille opp. De har neppe noe valg.

Det er merkelig at Russland så sterkt betoner at opposisjonen ikke har overholdt avtalen den inngikk med Janukovitsj fredag morgen, med EU-troikaen som mellommenn. Det var en avtale som Putins utsending, Vladimir Lukin, valgte ikke å undertegne. Lukin forlot Kiev og kalte demonstrantene for nazister og terrorister.

The Russians bitterly criticised everything that had happened in Ukraine since Friday, arguing that the events were at odds with the settlement terms agreed by Yanukovych and opposition leaders in 24 hours of tough negotiations mediated by three EU foreign ministers last Thursday and Friday.

The full Russian support for this agreement appeared odd since Moscow was also involved in the negotiations in the person of Vladimir Lukin, a former Russian ambassador to Washington, who left the talks hours early, and Russia was the only party present that refused to sign the settlement. Lukin abandoned the talks, describing the street protesters as «nationalists», «revolutionaries» and «terrorists».

The Russian statement on Monday said events in Ukraine since the weekend «discredit the initiators and their guarantors [EU], threaten civic peace, social stability and public safety. We are bound to note that several of our western partners show no concern for the fate of Ukraine, but for one-sided geopolitical calculations. There is no sign of real assessment of the criminal acts of extremists, including neo-Nazis and antisemites.»

Det kan virke som Russland griper ethvert halmstrå. Men denne avtalen ble utdatert da Janukovitsj rømte landet og overlot styringen til opposisjonen. Han er nå en etterlyst forbryter og det synes som om Moskva ikke har tatt situasjonen inn over seg.

Det hvite hus opplyser at Pengefondet syr sammen en pakke på 15 milliarder dollar. Det er akkurat samme sum som Putin lovte. Russland rakk bare å utbetale 3 milliarder før kranen ble skrudd igjen.

US officials have said the International Monetary Fund is considering an aid package as high as $15bn to help stabilise a new, transitional government in Kiev. Carney said the US would provide additional aid to complement the IMF, aimed at fostering Ukrainian economic stability, but it was not immediately clear how much money it would provide.

 

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/24/russia-ukraine-west-yanukovich

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/25/yanukovych-no-longer-leading-ukraine-white-house

NRK refererer pliktskyldigst Moskvas utspill, uten de tendensiøse adjektiver man vet å hekte på når vestlige aktører skal mistenkeliggjøres.

 

http://www.nrk.no/verden/russland-skeptisk-til-nytt-regime-1.11566345

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂