Det var den tyske, franske og polske utenriksministeren som forhandlet frem avtalen mellom Janukovitsj og opposisjonen. Fra å ha vært skjøvet til siden av Putin var EU plutselig deltaker igjen.

Wall Street Journal beskriver prosessen som førte til avtalen i Kiev fredag. Den begynte to dager tidligere da utenriksminister Frank-Walter Steinmeier foreslo for sin franske kollega Laurent Fabius at de skulle dra til Kiev for å mekle. De fikk med seg polske Radoslaw Sikorski. Samtidig sørget Catherine Ashton for at EU sentralt og resten av medlemslandene var enige om sanksjoner.

Steinmeier og Fabius ankom Kiev torsdag morgen. Det skulle bli en kaotisk og blodig dag.

Messrs. Steinmeier and Fabius landed in the middle of a chaotic scene on Thursday. Mr. Sikorski arrived the evening before. They hoped to force the two sides to the negotiating table and prevent an escalation in violence. They expected to be there for a few hours and then return to Brussels for the sanctions meeting, according to a member of their delegation.

When they reached the presidential palace early Thursday morning, the French and German delegations were told President Viktor Yanukovych had moved to a different location for security concerns. After several hours crisscrossing the Ukrainian capital by car, the delegations eventually returned to the palace, where the president had resurfaced.

..

Angela Merkel spilte en nøkkelrolle. Hun telefonerte både Putin og Obama. Janukovitsj konfererte med Putin. EU-troikaen ble overrasket over skepsisen de møtte hos opposisjonen. Nedskytingen av demonstranter hadde satt vondt blod. Opposisjonslederne måtte ta hensyn til hva aktivistene på Maidan-plassen måtte mene.  Ukraina har de siste ukene utviklet en revolusjonær situasjon.

Having made progress, the three ministers headed back to the presidential palace, flanked by opposition leaders. There, the enemies talked through the night until, shortly before 7 a.m., a pale orange sunlight began flooding the room, one participant said. Mr. Sikorski tweeted that the meeting ended at 7.20 a.m. A deal was within grasp, but the opposition still had misgivings. They feared the concessions they were about to accept would lose them the support of the protesters camped in the Maidan, the capital’s central square, the meeting participant said. Messrs. Sikorski and Steinmeier, feeling they were inches from an agreement, offered to go to the square and address protesters to seek their backing, the participant said. Their emotional pitch was persuasive and the vast majority raised hands in support, persuading opposition leaders to seal the deal.

Mr. Sikorski was captured by a television camera telling a protest leader in English: «You’re so wrong, so wrong. If you don’t support this, you’ll have martial law, you’ll have the army—you’ll all be dead.»

Mr. Sikorski arrived back in Warsaw Friday evening.

«We had signals that, should the deal fail, President Yanukovych was preparing to use internal affairs ministry forces and, should the failure come due to the opposition, the use of violence would be politically easier for him,» he told reporters there. «Those activists had lost friends and it is hardly surprising that they were reluctant about the deal.»

Avtalen lovet nyvalg på presidenten 25. mai. I mellomtiden skal landet styres av en overgangsregjering. Spørsmålet er om Janukovitsj er med på avtalen, eller om han nekter å gå av.

Janukovitsj fikk 24 timer på seg til å undertegne. I mellomtiden har nasjonalsamlingens 328 fremmøtte enstemmig vedtatt å avsette ham. Janukovitsj sendte ut en video hvor han sier at han nekter å gå av.

Men han har de facto flyktet, og på Maian-plassen var ingen i tvil om hvem som hadde vunnet.

EU har kommet på banen i 11. time. Spørsmålet er om Pengefondet og EU kan komme opp med penger som kan redde Ukrainas økonomi fra å krasje.

EU har skaffet seg goodwill blant ukrainerne, og kan med en økonomisk hjelpepakke, få Ukraina inn i sin sfære. Men det vil nødvendigvis koste noe. Putin har skrudd igjen kranen. Derfra kommer det ingenting mer.

 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303636404579397351862903542

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂