Nytt

Myndighetene tok frem jernneven i Kiev tirsdag kveld og det fortsetter onsdag. Hittil er 25 meldt drept, og det er helsemyndighetenes tall. Dusinvis er alvorlig såret.

Reuters legger ikke skjul på at det er Valdimir Putin som står bak. OL er snart over, uten terror. Han føler sin posisjon styrket. Det er på tide å ta et oppgjør med demonstrantene.

Mandag fikk Ukraina 2 milliarder dollar.  Lånet på 15 milliarder ble frosset i misnøye med at statsministeren måtte gå, og demonstrantenes vide manøvreringsrom. Forhandlinger ble innledet, men kanskje har de hele tiden vært et skuespill?

Monday’s $2 billion cash injection, a resumption of a $15 billion aid package, was seen as a signal that Russia believed Yanukovich had a plan to end the protests and had dropped any idea of bringing opposition leaders into government.

While Russian President Vladimir Putin seems to have won the battle for influence in Ukraine for now, the protesters are not going quietly.

 

Moskva gir vestling innblanding skylden for voldsnivået.

 

As protesters and police battled, Russia called the escalation a «direct result of connivance by Western politicians and European structures that have shut their eyes … to the aggressive actions of radical forces».

Putin spiller mer og mer rollen som den sterke mann som gjør det som er nødvendig for å stabilisere en situasjon. For å fremstå i et slikt lys trenger han kontroll over mediene.

Motstanderne fremstilles bevisst som nazister og høyreekstreme. Yale-historiker Timothy Snyder opplyste om dette da han var i Oslo nylig. Moskva maler motstanderne med brune farver. Det er en strategi som vestlige medier kan tenkes å falle for, da det samsvarer med deres egen strategi overfor egen politisk opposisjon på høyresiden.

Men man skal altså være klar over at dette er et bilde av opposisjonen som Moskva forsøker å plante.

Det regimet til Janukovitsj ikke har klart å knekke er demonstrantenes motivasjon: De forsøker å hindre at demonstrantene får forsterkninger utenfra. Undergrunnen er stanset, hovedveiene kontrolleres.

Men folks bevissthet er meget høy og sikkerhetsstyrkenes vold gjør dem vrede.

«We are now facing of one of the most dramatic episodes in Ukrainian history,» opposition leader Yatsenyuk said in a video message after emergency talks with the president failed.

As the security forces moved forward, Klitschko, a former world champion boxer, reacted defiantly, telling supporters on the square: «We will not leave here. This is an island of freedom. We will defend it.»

 

 

General view shows clashes at Independence Square in Kiev

Demonstrasjonene som tusenvis av mennesker i lang tid har holdt mot regjeringen i Ukraina, tok en særdeles dramatisk vending. Utstyrt med blant annet pansrede kjøretøyer, sjokkgranater og vannkanoner gikk politiet klokken fire lokal tid natt til onsdag til angrep på demonstrantene på Maidan-plassen .

Den brutale vendingen kom overraskende etter at demonstrantene hadde trukket seg fra fem rådhus de hadde okkupert over hele Ukraina, og det var bevegelse i arbeidet for å gi de arresterte amnesti.

Det har lenge vært spekulert i et «indre kupp»; at en hard kjerne vil bruke det som trengs av vold for å tvinge opposisjonen i kne. Det kan bli stygt. Organiserte opposisjonsgrupper har forberedt seg i lang tid på en slik mulighet.

In a wild day of parries and thrusts by the protesters and the police, the authorities in Kiev reported 13 people killed, including two police officers, while protesters accused the police of using live ammunition. It was the bloodiest day of violence since President Yanukovych spurned a trade deal with Europe in November and set of protests that began peacefully but have since involved occasional outbursts of deadly violence.

The push into Independence Square by anti-riot forces spread chaos and fire across the protest zone, with tents ablaze as police advanced through clouds of smoke and tear-gas. The 20,000 or so protesters sang the national anthem against the din of percussion grenades, fireworks and what, on occasion, sounded like gunfire.

A phalanx of riot police officers, backed by a water cannon, pushed through protesters’ barricades near the Ukraina Hotel and fired tear gas as they advanced toward the center of the square. People covered in blood staggered to a medical center set up in the protest encampment.

In the late evening, a group of several hundred riot police officers finally overpowered protesters at the barricades near the Khreshatyk Hotel and, banging their shields, began to move towards the center of the protester’s encampment on Independence Square. Another phalanx that had earlier penetrated the area, pushing down Instituts’ka Street past the Ukraina Hotel, was stalled by a wall of flaming rubber tires.

http://www.nytimes.com/2014/02/19/world/europe/ukraine.html?hpw&rref=world&_r=0

http://www.reuters.com/article/2014/02/19/us-ukraine-idUSBREA1G0OU20140219