Russland.Moscow_rally_against_censorship_and_Crimea_secession_20

Da Warszawapakten rykket inn i Tsjekkoslovakia i august 1968 var det syv demonstranter som protesterte på Den røde plass. Sist lørdag var det mellom 50.000 og 80.000 som demonstrerte mot Putins annektering av Krim, mens bare noen få tusen deltok i en motdemonstrasjon. Det sier noe om at Russland ikke er hva det var.

 

On Saturday, between 50,000 and 80,000 people marched through the streets and boulevards of downtown Moscow to protest Vladimir Putin’s aggression against Ukraine and his illegal annexation of Crimea. Carrying Russian and Ukrainian flags and posters reading “For your freedom and ours,” “For Ukraine and Russia without Putin,” “Ukraine, forgive us,” and “Russia is us, not Putin!” the participants of the country’s largest opposition demonstration since the peak of the protest movement in 2011–2012 marched from Pushkin Square to Andrei Sakharov Avenue.

I Kiev ble demonstrasjonen mottatt med åpne armer. Hvor mye gjorde ikke denne demonstrasjonen for å vise at det finnes et annet Russland?

 

In Kyiv, members of the Ukrainian Parliament began their session with a standing ovation to the tens of thousands of Muscovites who went to the streets to say “No” to Putin’s actions. “We have no right to behave in this way toward a friendly nation,” opposition leader Boris Nemtsov said in Moscow, holding a Russian flag and addressing a human sea of protesters. “It is ignoble. It is petulant. It is harmful to Russia.” “I was in Kyiv a week ago, I walked on the Maidan, and I did not see any fascists or Banderovites there,” Nemtsov added, in reference to the relentless Kremlin propaganda that claims that Ukraine has been seized by “fascists,” and that the Russian government must therefore intervene to “protect Russians in Ukraine.” Saturday’s antiwar demonstration itself was depicted on Russian state TV as “a march against the reunification of Crimea with Russia,” whose participants “chanted Banderovite slogans.”

 

http://www.worldaffairsjournal.org/blog/vladimir-kara-murza/thousands-russians-protest-putin’s-aggression-ukraine

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂