Sakset/Fra hofta

Sterke ledere har bare forakt til over for Vestens dialog-linje. Han vet at Vestens verktøy er begrenset, og aldri vil bli noe annet enn symbolsk. Derfor kan han leke med Vesten, føre Vesten bak lyset, lokke lederne med falske løfter, akkurat slik Slobodan Milosevic gjorde under krigene han startet på Balkan på begynnelsen av 90-tallet.

Anshel Pfeffer skriver i Ha’aretz:

For now it seems that Putin’s conclusion is that beyond empty protests, the West is powerless to stand in his way while he continues to spur on his allies and safeguard his interests at any cost.

Putin traff Janukovitsj i Sotsji fredag, de to snakker ellers daglig på telefon. Mandag kom annen runde av lånet på 12 milliarder dollar. Tirsdag gikk sikkerhetspolitiet løs på demonstrantene som russiske medier konsekvent omtaler som «terrorister» og «mobb». Alle som motsetter seg regimet får en slik betegnelse. Ser man ting i sammenheng er mønsteret tydelig.

Hvor langt er Putin villig til å gå? Kan han kunne komme til å sende inn russiske soldater? Det er mange måter å gjøre det på. Spesialstyrker under ukrainsk flagg er en mulighet. Det vil utløse vrede blant opposisjonen, og det er neppe en provokasjon Putin har noe imot. Provokasjoner er en viktig del av spillet som foregår.

Hva kunne trigge en åpen russisk intervensjon? Pfeffer mener Putin kan bruke Krim som påskudd.

The call by the local parliament of Crimea, the only region in Ukraine with an ethnic Russian majority, upon Yanukovych to suppress the “civil war” is a signal that the region could announce its independence or even demand to become part of Russia. What would serve as an excuse for Putin to send his army into Ukriane. Just as unrest in Abkhazia gave him the opportunity in 2008 to invade Georgia (also during the Olympics).

Putin vil kunne fremstå som redningsmann, en rolle ledere av hans type elsker. Milosevic gjorde det samme med serberne i Kroatia, Bosnia og Kosovo.

En annen grunn til å intervenere vil være desperasjon. Janukovitsj er ved å tape. Det meldes om politienheter som deserterer og hele regioner som unndrar seg Kievs kontroll. Janukovitsj er i en posisjon der han må satse alt på ett kort, ellers er alt tapt. Kortet heter hæren.

 The loss of control over entire regions, increasing reports of police units refusing to obey orders and of army units on the move all indicate that the military will soon be sent in to restore order.

I en slik situasjon har ikke Janukovitsj noe å gi. Alle innrømmelser er temporære, for å vinne tid, og gjelder bare inntil han har samlet nok styrke til å gå på offensiven igjen.

 

http://www.haaretz.com/news/world/.premium-1.575572

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også