Nytt

– Provokatører er løs. Det gjelder å holde hodet kaldt, sa Ukrainas nye innenriksminister Arsen Avakov etter at uniformerte, væpnede menn hadde okkupert lokale regjeringskontorer og parlament på Krim.

Utviklingen har igjen skutt fart: Moskva varsler militæreøvelse med 150.000 mann tett opp til grensen. Samtidig dukker Janukovitsj opp i Moskva og russiske myndigheter sier han er under deres beskyttelse. Janukovitsj fortsetter å snakke om ekstremistene som har tatt makten i Kiev, og det er samme melodi som Moskva synger på.

De truer med å foreta seg noe for å beskytte russiske borgere.

Foreta seg noe kan være det de væpnede mennene i Simferopol gjorde natt til torsdag; gå til aksjon.

Det var dagen etter at politiet holde pro-ukrainske tatarer adskilt fra russere.

John Kerry advarte Moskva mot å gjøre noe dumt. Kerry og Obama har hele tiden ment at det ikke er noen ny kald krig på gang. Putin representerer problemer, men de lar seg løse. Republikanerne er ikke like sikre. Mitt Romney sa Russland var USAs fiende nummer én. Nå begynner republikanerne å lure på om han kan ha hatt rett.

Men USA har liten innflytelse på det som skjer. Hovedpartene er Moskva og Kiev og Kiev akter ikke å sitte stille og se på at landet deles.

Den nye regjeringen har sendt en advarsel til Moskva: Hvis militære styrker benyttes utenfor baseområdet på Krim vil det bli oppfattet som en fiendtlig handling.

«I am appealing to the military leadership of the Russian Black Sea fleet,» said Olexander Turchinov, acting president since the removal of Viktor Yanukovich last week. «Any military movements, the more so if they are with weapons, beyond the boundaries of this territory (the base) will be seen by us as military aggression

Det er nok en melding som provoserer Putin. Ukrainerne ypper seg. Vil han svare med retorikk, eller noe mer. Okkupasjonen av regionkontorene lover dårlig. Det var akkurat slik Slobodan Milosevic gikk fram for å skaffe påskudd til å gripe inn i Kroatia og Bosnia.

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski sier de som sendte de væpnede mennene inn i Simferopol driver et farlig spill. Det er neppe tvil om hvem han siktet til.

Polish foreign minister Radoslaw Sikorski called the seizure of government buildings in the Crimea a «very dangerous game».

«This is a drastic step, and I’m warning those who did this and those who allowed them to do this, because this is how regional conflicts begin,» he told a news conference.

Det er neppe tvil om at Putin har startet et spill som han gjerne vil vinne. Han har økt innsatsen. Han kunne latt Janukovitsj forsvinne i glemselen og slikket sine sår, men det har han ikke gjort. Putin vil måle styrke med både de nye ukrainske lederne, EU og USA.

http://www.reuters.com/article/2014/02/27/ukraine-crisis-crimea-idUSL6N0LW0AY20140227