Nytt

Russiske soldater står oppmarsjert langs grensen til Ukraina. Forbundskansler Angela Merkel advarte Putin i Forbundsdagen mot å gjøre noe dumt. Det vil få store konsekvenser, for både Europa og Russland.

 

The announcement of the troop buildup by Russia’s Defense Ministry was met with an unusually sharp rebuke from Chancellor Angela Merkel of Germany, who warned that the Russian government must abandon what she called the politics of the 19th and 20th centuries or face diplomatic and economic retaliation from a united Europe.

“Ladies and gentlemen, if Russia continues on its course of the past weeks, it will not only be a catastrophe for Ukraine,” she said in a speech to the German Parliament. “We, also as neighbors of Russia, would not only see it as a threat. And it would not only change the European Union’s relationship with Russia. No, this would also cause massive damage to Russia, economically and politically.”

Merkel har sin vane tro gått forsiktig frem. Dette er den klareste advarselen hun har kommet med hittil. Putin har fåt tegnet en rød strek. Går han over den vil det få konsekvenser.

Nå er det ikke lenger snakk om en splittelse USA vs Europa. Merkels ord gjør det klart at USA og EU står samlet. Hvis Putin fortsetter vil han utløse et brudd mellom Øst og Vest som ikke har vært sett siden den kalde krigen.

Ms. Merkel’s words reflected the rapid evolution of the Ukraine crisis from a regional conflict to a full-blown East-West confrontation that threatens a deep rupture in relations between Moscow and an increasingly unified European Union and the United States. That a leader of Germany, which has traditionally sought to bridge the East-West divide, should speak so forcefully was a further indication of the seriousness and depth of the potential breach.

 

Man fikk et inntrykk av det høye spillet i Sikkerhetsrådet torsdag. Ukrainas statsminster Arsenij Jatsenjuk legger frem Ukrainas sak med overbevisning og veltalenhet. Han leste fra FNs Charter, paragraf 2, om det uttilatelige i å forandre grenser med våpenmakt. Det var tydelig at Jatsenjuk og Ukrainas sak vekker stor sympati internasjonalt. Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin hadde en vanskelig oppgave. Han kjørte frem Svoboda og Privy Sektor, og forsøkte å spille på EUs egen frykt for høyreekstremisme. Men han har en håpløs oppgave fordi alle vet hvem det var som skjøt på demonstrantene. Tsjurkin står på feil side. Derfor greier han ikke tenne noen sympati.

Det Moskva kan uppnå er å drive Ukraina i armene på EU og NATO.

Ukrainas situasjon er kritisk. Landet har bare 500.000 dollar i reserve. Putins press gjør at det internasjonale samfunn får sympati for the underdog. Putins trusler er kontraproduktive.

Bare tittelen på New York Times-artikkelen får det til å gå kaldt nedover ryggen på amerikanere. De har hørt den før.

Russian Troops mass at border.

Utenriksminister John Kerry ville ikke male situasjonen i for svarte farger, men optimismen fra Paris i forrige uke er borte.

 In a congressional appearance on Thursday, Secretary of State John Kerry asserted that Russia had not yet made the military preparations to undertake a full-scale invasion of all of Ukraine, though he stressed “that could change very quickly and we recognize that.”

Mr. Kerry said his hope was “not to create hysteria or excessive concern about that at this point of time.”

“Our hope is to be able to avoid that,” he added. “But there’s no telling that we can.”

Kerry møter Lavrov i London idag, fredag.

Utspillet om folkeavstemning på Krim søndag 16. mars eskalerte situasjonen. Det viste at Russland var villig til å annektere Krim. Når Russland attpåtil samler tropper ved grensen Ukraina i øst, får det alarmklokkene til å ringe.

Først benektet russiske myndigheter opplysninger fra Kiev om at det var troppebevegelser. Så reverserte man og bekreftet torsdag morgen at det foregikk øvelser nær grensen. Samtidig er det flyttet styrker til Hviterussland, og den russiske øverstbefalende ringte sin motpart i NATO, dansken Knud Bartles . Hva samtalen gikk ut på er ikke kjent.

Ms. Merkel was clear that Germany would go along with the other 27 states of the European Union, and the United States, if Russia did not open meaningful diplomatic talks and the West moved to freeze Russian accounts and impose travel bans or restrictions on leading Russian figures.

“To make it unmistakably clear,” she said, “nobody wants it to come to that.”

Ett menneske ble drept da pro-russiske demonstranter gikk løs på pro-ukrainske i Donetsk igår. Det er det første dødsfallet.

 

 

http://www.washingtonpost.com/world/ukraines-leaders-appeal-for-financial-help-as-government-begins-to-run-out-of-money/2014/03/12/dfe16a6a-a93a-11e3-8599-ce7295b6851c_story.html