Russland påstår at USA og Storbritannia hjalp Ukraina med å planlegge angrepet mot Svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på den annekterte Krim-halvøya.

Dette melder NTB-AFP.

– Det fins ikke den minste tvil om at angrepet var planlagt på forhånd ved bruk av vestlige etterretningsmidler, Nato-satellittutstyr og rekognoseringsfly, sier Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, onsdag.

– Angrepet ble utført i tett samarbeid med amerikanske og britiske etterretningstjenester, legger hun til.

Ukraina har tatt på seg ansvaret for et rakettangrep mot hovedkvarteret til den russiske Svartehavsflåten på den annekterte Krim-halvøya i forrige uke. Angrepet utløste en stor brann.

Ifølge de ukrainske spesialstyrkene skal hele 34 russiske offiserer ha blitt drept i angrepet mot marinehovedkvarteret i Sevastopol fredag. Over hundre mennesker ble angivelig såret.

Russlands forsvarsdepartement har på sin side hevdet at én soldat er savnet etter angrepet. Begge parter har bekreftet at hovedkvarteret fikk materielle skader.

For noen dager siden anklaget Russlands utenriksminister Sergej Lavrov USA og Vesten for å drive en hybridkrig mot Russland, altså en krigføring som tar i bruk både konvensjonelle og ukonvensjonelle virkemidler. Det dreier seg om å ta i bruk propaganda, nettangrep, lokale militser og soldater i umerkede uniformer.

– Dere kan kalle det hva dere vil, men dere kjemper direkte mot oss. Vi kaller det en hybridkrig, men det endrer ingenting.

Vesten anklager russerne for det samme, og det er velkjent at russerne bedriver massiv propaganda. Spørsmålet er om Vesten gjør det samme.

Tidligere i september ble en ubåt og et landgangsfartøy rammet av et ukrainsk angrep på Krim. Sent i august gjennomførte Ukraina sitt største droneangrep mot den viktige halvøya.

The Telegraph hevder at russiske styrker er påført store skader, og at russiske soldater er ført fra en base i Perevalne til et sykehus i Simferopol, ifølge borgermesteren i Melitopol, Ivan Fedorov.

Kiev krever at Russland trekker seg ut av Krim før det blir aktuelt med fredssamtaler. Lavrov har sagt at dette er helt uaktuelt, og at hvis Kiev og Vesten står fast ved dette kravet vil saken avgjøres på slagmarken.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.