Nytt

Putin vil ikke få gjøre i Øst-Ukraina hva han gjorde på Krim. Ukrainske spesialstyrker ryddet mandag kveld hovedkvarteret til sikkerhetsstyrkene i Donetsk for pro-russiske huliganer.

President Oleksandr Turtsjnjov sa Putin ikke skal få partere Ukraina slik han gjorde med Krim. Kiev kommer til å forsvare seg.

Så spørs det om Putin tør å svare. Da må han øke innsatsen, dvs. se om Kiev er villig til å betale en høyere pris for å forsvare sitt land. Hans huliganer har angrepet statens voldsmakt og beslaglagt våpen. Tør de bruke dem?

Foreløpig er det snakk om små grupper, og de synes ikke å ha stor oppbakning. Kanskje er det dette som holder Putin tilbake. Han må ha et visst grunnlag i befolkningen for å avansere, ellers vil motstanden bli for synlig. Men mye kan oppnås ved penger i et fattig land.

«Enemies of Ukraine are trying to play out the Crimean scenario, but we will not let this happen,» Turchynov said in a televised message.

Pro-Moscow protesters seized government buildings, raised Russian flags and declared new governments in Donetsk, Luhansk and Kharkov on Sunday. Prime Minister Arseniy Yatsenyuk said the goal of the protesters was «to destabilize» Ukraine, allowing «foreign troops to cross the border and seize the territory of the country.»

«We will not allow it,» Yatsenyuk said.

Med titusener av russiske soldater på grensen er det ikke rart at ukrainerne er redde. Putin gjør ikke noe forsøk på å helle olje på vannet. Utenriksminister Sergei Lavrov sendte ut en melding om at ukrainske myndigheter opptrådte «uansvarlig». Men det virker ikke som om Lavrov snakker av overbevisning.

Det hvite hus advarer med nok en «red line». Obama har devaluert disse advarslene, og hver gang hans pressetalsmann gjentar dem, synker de i verdi. Dvs. Obama devaluerer amerikansk makt.

«If Russia moves into eastern Ukraine, either overtly or covertly, this would be a very serious escalation,» White House spokesman Jay Carney told reporters. «We call on President Putin and his government to cease all efforts to destabilize Ukraine. And we caution against further military intervention.»

EUs apparat er det få som tar alvorlig. Catherine Ashton bruker ordet «deeskalering» uten å ha fått med seg at det i dag har samme betydning som appeasement i 1938.

The European Union’s foreign policy chief, Catherine Ashton, said the EU was monitoring the situation in eastern Ukraine closely with concern.

«We reiterate our call for de-escalation and the avoidance of further destabilization of Ukraine,» she said.

 

http://edition.cnn.com/2014/04/07/world/europe/ukraine-crisis/index.html?hpt=ieu_c1