USA og EUs politikk minner mer og mer om unnfallenheten og handlingslammelsen som preget dem i møte med Slobodan Milosevic.

Det advares, appelleres og trues. I mens rykker Putin frem sine brikker.

Til å begynne med virket advarslene ekte. Nå har de blitt rituale og tas ikke lenger alvorlig. Trusler som ikke effektueres avstedkommer forakt og svekker posisjonen til de som fremsetter dem.

usa.ashton.kerry

Når John Kerry og Catherine Ashton står sammen, slik de gjorde i Washington tirsdag, og advarer Putin mot å ødelegge folkeavstemningen i Ukraina 25. mai, er det for n’te gang de sier dette. Har Putin lyttet så langt?

Ashton noted that following an agreement on de-escalation in Geneva in mid-April, the EU “put on hold measures that we were considering” on economic sanctions. But she added: “When we saw that we were not getting the results from Geneva, we pressed the start button again.”

Kerry said, referring to a recent meeting between the US and German leaders, that: “they said clearly … if there is continued interference with respect to the election and election process, there will be more sanctions that this time will start to bite into the sectors of the [Russian] economy.”

Møtet mellom Obama og Merkel skal ikke ha gått så bra. NSAs avlytting på tysk jord er ikke ryddet av veien. USA tilbød Tyskland å bli med i den indre gruppen Five Eyes, som deler informasjon. Men Tyskland forlangte at USA forplikter seg til ikke å drive avlytting på tysk jord og respektere tyske lover. Det kunne ikke USA. Det gjør Merkel sur. Hva slags alliert er dette som ikke kan love å respektere landets lover? Tenker tyskerne. Men USA er en supermakt og vil forbeholde seg retten til å gjøre som det vil.

Trår vannet

Obama trår vannet overfor Moskva. Tyskland holder igjen. Tyske storselskaper skal ha lagt et voldsomt press på Merkel for at hun ikke eskalerer sanksjonene og hun har etterkommet deres ønsker. Putin kan innkassere en halv seier. Han vet det ikke finnes politisk vilje til å straffe ham så det svir.

Slår seg selv på munnen

State Department legger ikke skjul på at det ser Putins hånd i Øst-Ukraina. Det er Moskva som ligger bak uroen og opprøret, som nå, ifølge den tyske utenriksminister Walter Steinmeier, er på «randen av krig».

Victoria Nuland, som har hånd om Ukraina, er mer direkte enn Kerry:

“We continue to have high confidence that Russia’s hand is behind this instability. They are providing material support. They are providing funding. They are providing weapons. They are providing co-ordination, and there are Russians agents on the ground in Ukraine,” she noted.

Nuland henger bjella på katten. Men når hun er så klar blir USAs tilbakeholdenhet og gjentatte forsøk på å overtale Putin med advarseler om konsekvensene, et uttrykk for svakhet. Hvis USA er så sikker på at Putin ligger bak det som nærmer seg borgerkrig, er det da noen grunn til å advare. Burde man ikke da trå til med sektorvise sanksjoner for om mulig å unngå borgerkrig?

Når man leser at USA ennå ikke har stengt for bruk av Visa og Mastercard i Russland, forstår man at handlekraften mangler. Ingenting virker sterkere og mer umiddelbart på russerne enn å oppleve at kredittkortene deres ikke virker. Det er instant melding: Dere er utestengt.

Daniel Glaser, a senior official at the US treasury, told Congress that one idea is to block Visa and Mastercard from doing business in Russia. «The credit card idea … is certainly one of the levers that we have,» he said.

Men hva hjelper det å vise til at man har maktmidler når man ikke er villig til å bruke dem?

Putin tenker å komme de demokratiske kreftene i forkjøpet. Det er klart som blekk. Han vil avholde seiersparade over nazismen på Krim 9. mai. To dager senere avholder Folkerepublikken Donetsk folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina. Resultatet er gitt. Da kan det være at parlamentsvalget i Ukraina 25. mai allerede er kjørt.

Putin legger ikke skjul på sine hensikter, men Vesten later som om de ikke forstår hva de går ut på. Akkurat slik rundspilte Milosevic Europa og USA på 90-tallet.

Walter Steinmeier viste til forhandlingene om å frigi OSSE-inspektørene som et eksempel til etterfølgelse. Han foreslo en ny forhandlingsrunde i Geneve. Sergei Lavrov avviste ham bryskt.

Lavrov told press in Vienna he rejects Steinmeier’s call to hold a second round of Geneva talks. He also rejected the idea the 25 May elections can bring peace.

«I don’t think [another Geneva meeting] would have any added value – we would just go round in circles,” he said.

«Scheduling an election during a time when the army is being used against a part of the population is not conventional – it’s not Afghanistan,» he added.

Det er klar melding. Lavrov gir Steinmeier fingeren og koster på seg et spark i siden til Vesten ved å nevne Afghanistan.

 

http://euobserver.com/foreign/124041