Kreml har en helt annen versjon av telefonsamtalen mellom Putin og Obama fredag enn Washington. Ifølge vestlige medier kunne det at Putin ringte bare bety at han var interessert i en diplomatisk løsning.

Men følere kan også bety noe helt annet.

While the White House account of the call emphasized the possible diplomatic movement, the Kremlin’s version stressed Mr. Putin’s complaints about “extremists” in Ukraine and introduced into the mix of issues on the table the fate of Transnistria, another pro-Russian breakaway province outside his borders.

Putin ringte tvert om for å tilby en deal: han var villig til å avstå fra å invadere Øst-Ukraina hvis anneksjonen av Krim ble godtatt av Vesten. Litt av en fredsføler!

 

Indeed, the Kremlin statement made no mention of Crimea, suggesting Mr. Putin considers the matter a fait accompli that is no longer up for discussion. Analysts said the Russian leader may be seeking some sort of de facto acceptance of that new status quo in exchange for not sending troops massed on the border into eastern Ukraine.

Vestlig etterretning og NATOs øverstkommanderende tar troppeansamlingen langs grensen ytterst alvorlig, men politikerne vet ikke hva de skal tro. Det synes som de ikke klarer å ta inn over seg at Putin er villig til å gå inn i Ukraina.

Amid intelligence reports warning of a further Russian incursion into Ukraine, American officials were trying to puzzle through the situation on Friday night, unsure what Mr. Putin was up to, but deeply suspicious.

I stedet for kompromiss ville Putin ha USA med på felles front mot høyreekstremistene i Kiev. Han tok opp drapet på en av lederne for Privy Sektor i Lvov tidligere i uken. Drapet har satt sinnene i kok, men parlamentet i Kiev roet situasjonen ved å nedsette en kommisjon fredag.

 

The Ukrainian Parliament voted Friday to create a special commission to investigate the death of the Right Sector leader, Oleksandr Myzychko, who was also known as Sashko Bely and was shot to death in the city of Rivne on Tuesday, apparently as law enforcement authorities tried to arrest him

Transnistria

Putin ville snakke om situasjonen vest for Ukraina, i Transnistria, en flik av land i den østre delen av Moldova. Moldova søker tilknytning til EU, mens Transdnistria er lojale mot Moskva. Her ligger det an til en ny konflikt a la Krim, som Putin kan spille på. Det står 1.000 russiske soldater i Transnistria. Ukraina har blokkert gjennomgangen, og her kan Putin påberope seg nødverge.

 

While not mentioning Crimea, the Kremlin drew attention to Ukraine’s blockade of Transnistria, a breakaway, pro-Russian region of Moldova, another former Soviet republic to the south. Frozen for years in an international limbo, neither accepting Moldova’s rule nor formally part of Russia, Transnistria has relied on land access through Ukraine for crucial imports.

The Kremlin said a new blockade would “significantly complicate the living conditions for the region’s residents, impeding their movement and normal trade and economic activities,” and it urged negotiations to address the situation.

Russia has more than 1,000 troops in Transnistria, the remnants of a peacekeeping force deployed since 1992, and it has relied on overland access through Ukraine to supply them. The next talks on the conflict are scheduled for Vienna on April 10 and 11.

http://www.nytimes.com/2014/03/29/world/europe/putin-calls-obama-on-Ukraine.html?hp&_r=0

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.