Nytt

Obama-administrasjonen sier det samme som Kiev: Raketten som sprengte Flight 17 kom fra separatist-kontrollert område.  Ukrainerne har samme type utstyr, men har ikke brukt dem, til tross for russiske luftromkrenkelser. Konklusjonen er dermed klar: Det var separatistene som sprengte det malaysiske flyet og dermed tok livet av 298 mennesker, med russisk assistanse.

Senior United States and Ukrainian officials have said they have conclusive evidence that the plane was shot down by a missile from a Russian antiaircraft system, fired from within rebel controlled territory in eastern Ukraine, where pro-Russian separatists have been battling government forces since April.

Officials said they had photographs and other intelligence showing that three Buk-M1 weapons systems, also known in the west as SA-11 Gadfly, were transported across the border into Russia early Friday morning, within hours after the civilian plane was destroyed. A rocket was missing from the back of one system, officials said.

Hvor omfattende assistansen er, gjenstår å slå fast. Men for hver time som går hvor Moskva unnlater å ta avstand fra separatistene på en troverdig måte, stiger mistilliten til Russland.

Med russiske påstander om at Ukraina står bak,  har verdenssamfunnet allerede passert smertepunktet. Gjenstår bare et svar.

Hva blir verdenssamfunnets svar på nedskytingen av MH017? Det må snart komme, og ballen ligger hos Obama-administrasjonen, Storbritannia, Nederland, EU og Malaysia.

Despite the increasing evidence of Russia’s involvement and widespread international outrage, neither the United States nor its allies in Europe have announced any response.

Det ser ikke ut som Moskva kommer til å ta noe ansvar. Dermed må de berørte landene vise at de er seg sitt ansvar bevisst. Men også det synes vanskelig.

ukraina.flyofre.reax

Lokale innbyggere står forferdet og ser på omkomne som er skjult av en plastduk.

Da går katastrofen fra å være en humanitær tragedie til å bli en med storpolitiske konsekvenser. Russland kan ikke slippe unna en slik forbrytelse ustraffet. Putin kan ikke få lov å levere tunge våpen til opprørere, våpensystemer som sannsynlig er oprerert av russere, i det minste med Kremls viten og kanskje vilje.

Separatistene er nå ved å pådra seg de etterlates vrede, og det er ingen liten gruppe. Lokale redningsmannskaper leter gjennom nedslagsfeltet som nå er utvidet til å omfatte 25 kvadratkilometer. De døde ligger og råtner i solsteiken. De fleste er lagt inn på et likhus på jernbanevogner i landsbyen Torez, og noen er fraktet til Donetsk.

At opprørerne opptrådte bøllete overfor OSSE-observatører undergraver det som måtte hva vært igjen av tillit. Mistanken om at viktig bevismateriale forsvinner, eller at det klusses med åstedet slik at rekonstruksjon blir vanskeligere, er sterk. Det er også frustrasjonen til de etterlatte som venter på å få igjen sine kjære. Har Russland forstått sprengkraften i de sørgendes behov? Det ser ikke slik ut. Treningeringen av observatører og det uorganiserte letearbeidet, mangel på systematikk og mangel på informasjon; alt bidrar til å skape en vegg av mistillit til Russland, som fremdeles holder sin beskyttende hånd over opprørerne.

 

http://www.nytimes.com/2014/07/21/world/europe/malaysia-airlines-jet-ukraine.html?_r=0