En panserkolonne har krysset grensen fra Russland og inn i Ukraina og er på vei mot Mariupol i sør for å åpne en ny front i separatistopprøret. Panservogner og stridsvogner bærer Donetsk-republikkens kjennemerker og er formelt bemannet med separatister, men reelt er det snakk om en fremmed makt som intervenerer militært.

ukraina.map.separatistkontrollSom man ser av kartet har separatistenes område krympet kraftig. Mariupol ligger langt utenfor deres område. Når en kolonne er på vei dit, er det snakk om en dramatisk eskalering av det som nå i realiteten er en krig.

2.000 mennesker er drept og 230.000 er drevet på flukt.

Ukraine’s military said border guards had halted the column about 5km (3 miles) north-east of Novoazovsk, which is about 10km from the frontier in the far south-east of Ukraine.

Heavy clashes were reported at the village of Markyne.

One commander of a Ukrainian national guard unit in the area told Reuters news agency: «A war has broken out here.»

Ukrainian sources said the armoured vehicles had crossed the border bearing symbols of the self-styled Donetsk People’s Republic. Officials said 10 tanks and two armoured personnel carriers were in the column although other reports said the number of vehicles was as high as 30.

Mariupol, a major port on the Azov Sea, is in the hands of Ukrainian government forces, who ousted rebels from the city in June after weeks of fighting.

A Ukrainian military spokesman said government forces still controlled Mariupol and the road to Novoazovsk.

Spokesman Andriy Lysenko said it was an attempt «by the Russian military in the guise of Donbass fighters (rebels) to open a new area of military confrontation». The scene of most of the fighting has been much further north.

 

Russland opptrer som en pyroman som forsøker å tenne på flere steder for å gjøre brannmennenes oppgave umulig.

Søndag paraderte separatistene tilfangetatte regjeringessoldater gjennom gatene i Donetsk. De ble ført gjennom folkemengden bakbundet og med bajonetter i ryggen. Slik demonstrerte de sin makt på Ukrainas nasjonaldag.

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-28924945