Forsvarsminister Odd-Roger Enoksen møter pressen i vandrehallen i Stortinget den 15. februar 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

Norge forsterker styrkebidraget i Litauen med 50–60 soldater, opplyser forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (Sp).

Enheten vil reise til Litauen raskt, og sendes for en tidsperiode for tre måneder. Det er mulighet for forlengelse, opplyste Enoksen på en pressekonferanse om Ukraina-konflikten tirsdag. Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok.

– Vi ønsker å bidra til styrket alliert tilstedeværelse i Baltikum for å vise solidaritet med våre allierte. For vår del gjøres dette best ved å forsterke det styrkebidraget vi allerede har i Litauen, sa Enoksen.

Beredskap
Denne styrken er en del av en tyskledet styrke i Litauen, et oppdrag som har gått over lang tid, opplyste han.

Det er ingen grunn til å tro at Russland planlegger en invasjon av Nato-land, sa Enoksen.

– Vi følger situasjonen fra dag til dag. Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon.

– Vil agere med våre allierte
Bakteppet er den spente sikkerhetssituasjonen i og rundt Ukraina.

– Vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon i Europa. Den massive russiske oppbyggingen rundt Ukraina, og kravene til USA og Europa, har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Dette påvirker også Norge, og vi følger situasjonen nøye, sa Enoksen.

– Hvordan vil Norge reagere hvis Russland invaderer Ukraina?

– En eventuell invasjon av Ukraina vil medføre store økonomiske og politiske konsekvenser. I en slik situasjon vil vi agere sammen med våre allierte slik at det vil ha betydelige kostnader for Russland å foreta en slik handling, sier Huitfeldt.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.