Russiske tropper samles ved grensen mot Ukraina, i Hviterussland. President Biden mener at Putin er i ferd med å iverksette en invasjon.

The Conflict Intelligence Team (CIT), a group of independent Russian researchers, said Russian military hardware had been spotted in Belarus’s Gomel region, just a short distance from Ukraine.

Russerne sier de kun holder på med øvelser i fellesskap med Hviterussland. Men øvelsene pågår kun litt over 300 kilometer fra Kiev, hovedstaden i Ukraina.

Øvelsene, som fokuserer på å være klare til kamp, skal vare til 9. februar ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Samtidig meldes det om nye øvelser som følger etter denne datoen.

I løpet av helgen har russiske styrker begynte å ankomme Hviterussland for å delta i en stor øvelse. Også kampfly og luftforsvarsenheter skal delta i øvelsen, opplyste Russlands viseforsvarsminister Aleksandr Fomin tirsdag. Soldatene hentes fra baser øst i Russland, og sammen med hviterussiske styrker skal de øve på å svare på «ytre trusler». Øvelsen skal foregå fra 10.–20. februar.

Jagerfly av typen Sukhoi Su-35 og anti-luft beskyttelse av typen Pantsir er flyttet til området. Det er en eskalering som virker skremmende, men som antageligvis er et eksempel på en slags mexican standoff. Putin ønsker nok ikke krig, men han vil vise USA og Europa at han er villig til å gå til krig, hvis han blir presset opp i et hjørne.

Så Biden spår en invasjon, mens russerne, som avviser premisset, samtidig sier at de ikke frykter at dette skal utvikle seg til en krig i stor skala.

“My guess is [Putin] will move in. He has to do something,” Biden said. He said that a full-scale invasion would be “the most consequential thing that’s happened in the world in terms of war and peace since World War Two,” and that the conflict could suck in other countries.

His comments came shortly after Moscow said that it had no intention of attacking Ukraine.

“I am sure that there is no risk of a large-scale war that could unfold in Europe or anywhere else. We do not intend to take any aggressive actions. We have no intention of attacking, staging an offensive on or invading Ukraine,” Sergei Ryabkov, the Russian deputy foreign minister, said.

Amerikanske UD-representanter sier at departementet har godkjent overføring av amerikansk-produserte våpen fra andre allierte til Ukraina. 

Og nye medlemmer av NATO ønsker å pushe på:

Arvydas Anusauskas, the Lithuanian defence minister, said the exercises posed a “direct threat” to his country. He urged Nato to respond by deploying more troops to the region.

Litauen har vært under sterkt press på grunn av at Hviterussland bruker migranter fra Midtøsten i en slags hybridkrig mot Europa. Men å beskytte grensene mot illegale migranter burde ikke føre til en krig i stor skala. EU klarer ikke å samle seg til å støtte medlemsland som opplever noe som minner om en invasjon.

Hele Europa kunne unngått uønsket migrasjon ved å avskaffe økonomiske støttetiltak og utdeling av statsborgerskap. Kom til Europa, hvis du kan forsørge deg selv. Hvis ikke får du skaffe deg privat hjelp. Enkelt, humant og rettferdig. Alle de innvandringselskende  venstreliberale hadde sikkert åpnet lommeboka si.

Sverige har sendt soldater til Gotland, og oppfatter situasjonen som spent. Norges forsvarsminister tar det litt mer med ro:

– Først og fremst viser det at Sverige ser alvoret i situasjonen og agerer ut fra det, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) til NTB.

– Men samtidig er det også viktig å understreke det som er sagt tydelig på svensk side, at de ikke ser noen grunn til å frykte et angrep på Sverige. I det ligger det at det ikke er grunn for uro verken på norsk eller svensk side.

Russland ønsker neppe en krig med NATO. Men de lider av en historisk paranoia, som er lett å forstå. Putin er en bølle, men han er russernes bølle. Vesten har blitt en papirtiger, som ødelegger seg selv ved å innføre økonomiske sanksjoner, som fører til skyhøye strømpriser for oss i Norge.

Tyskland opptrer omtrent like idiotisk som keiser Wilhelm før den første verdenskrig.

Jeg skrev en artikkel 11. november 2018, den dagen vi markerte 100 år siden avslutningen av første verdenskrig. Noen av ordene står seg godt.

Vi som lever i dag bør merke oss hvor kort vei det er fra fred, frihet og fremgang til katastrofe. I et fredelig Europa av i dag, som også er sterkt integrert, har åpne grenser, og ingen naturlige ytre trusler (hvis man ikke tror russerne har skumle planer) så er det allikevel mange mørke skyer på himmelen.

Men det som truer oss er av en annen karakter: Våre trusler kommer innenfra. Hovedsakelig er dette et resultat av en svak europeisk økonomi, og en svak europeisk elite som synes likegyldige overfor vår sikkerhet. Den massive migrasjonen pågår for fullt, uten at noen har spurt folket. Migrasjonen øker presset på både økonomien og tryggheten.

Dessuten er befolkningen dypt og uforsonlig splittet. Akademia slites i filler av postmoderne idéer og radikale aktivister på alle universiteter. Våre ytre grenser er vid åpne, den militære kapasiteten er redusert, og politistyrkene er tilnærmet i full oppløsning i land som Sverige og Frankrike. En rekke terrorangrep skremmer. Ytringsfriheten er under sterkt press, og den politiske debatten føres ikke gjennom dialog, men med slagord og skjellsord. Dessuten har også vi nylig hatt vår Balkan–krig.

Etter dette ble skrevet kom pandemien og strømkrisen, to politikerskapte kriser.

Vi lever sannelig i interessante tider.

Russia will invade Ukraine, says Joe Biden as troops mass near border 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.