Et russisk angrep mot Ukraina kan være nært forestående og kan skje på svært kort varsel, mener vår utenriksminister Anniken Huitfeldt. Norge skal sende flere soldater til Litauen.

– Et russisk angrep mot Ukraina kan være nært forestående, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på pressekonferansen i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag. (NTB)

Huitfeldt møtte pressen i tospann med forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (Sp). Enoksen sier det er vanskelig å konkludere om hvor stor risikoen for et angrep er.

– Men det som er helt sikkert, er at Russland er i stand til å angripe Ukraina nærmest uten varslingstid, sa han.

Både Huitfeldt og Enoksen er tydelige på at det er russerne som har ansvaret for å deeskalisere situasjonen. Norge øker sin militære tilstedeværelse i Litauen med 50–60 soldater, som i første omgang utplasseres i tre måneder.

– Vi står overfor en alvorlig situasjon fordi russisk styrkeoppbygging fortsetter, sa Huitfeldt.

– Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon, understreker Enoksen.

– Styrkene skal først og fremst være til stede på Natos område i østlige Nato-land. De har ingen rolle opp mot Ukraina annet enn at vi er en del av beskyttelsen mot et eventuelt angrep.

Enoksen frykter ikke at russerne vil se på dette som en provokasjon.

– Vi har vært der i lang tid, det ingen grunn til å tro at det skal oppfattes provoserende på noen som helst måte.

Frykten for militær konflikt er heller ikke stor nok til at man øker beredskapen i nord.

– Vi ser ingen økt aktivitet eller økt risiko i nord. Det er en normal situasjon. Vi har flyttet styrker fra nord og ned til områdene rundt Ukraina.

Utenriksdepartementet ber norske borgere om å forlate Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen. Også andre land, blant annet Tyskland, Sverige og Italia, gjør det samme.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.