Jonas Gahr Støre, forsvarsministeren og forsvarssjefen varslet mandag at Norge hever beredskapen umiddelbart. Det er ingen overhengende fare, ifølge dem, men ikke før var pressekonferansen over, så ble Oslo S stengt av «sikkerhetshensyn». Det sier seg selv at folk blir redde.

– Vi står i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen på flere tiår. Det er ingen indikasjoner på at Russland vil utvide sin krigføring til andre land, men den økte spenningen gjør at vi er mer utsatt for både trusler, etterretning og påvirkning. Det gjør det nødvendig for alle Nato-land å være mer på vakt, også Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Den ene saken har avløst den andre: Droner over flyplasser, sivile som militære, ved oljeinstallasjoner. Avsløring av gjesteforskere som viser seg å være oberst i den militære e-tjenesten GRU. Også Norge står på kartet.

Støre sier det gjør godt å ha allierte i ryggen. Men han må foreta en balansegang som ikke er lett: – Vi skjerper beredskapen, men det betyr ikke en endret trusselsituasjon.

– Vi gjør dette for å sikre Norge god beredskap og handlekraft i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen vi har opplevd på flere årtier, sa Støre.

– Vår viktigste oppgave er å sikre Norge og alle som bor her. Vi gjør det som er nødvendig for å bevare tryggheten i landet vårt, la han til.

Han presiserer at det ikke har skjedd noe det siste døgnet eller dagene som gjør at man trapper opp dette akkurat nå, men at det er en utvikling over tid som gjør at man går til dette skrittet.

Samtidig understreket statsministeren at trusselsituasjonen er alvorlig. Han pekte blant annet på droneobservasjoner og eksplosjonene ved gassrørledningene i Østersjøen. (NTB)

Dessverre bidrar ikke pressen til å dempe frykten. Journalistene griller ministre og militære for å få vite spesifikt hvordan beredskapen skjerpes. Det vil selvsagt ingen av dem røpe. Flere av journalistene har gått på Forsvarets høgskole. De vet hva det innebærer, men skal på død og liv presse det ut av de ansvarlige. Det funker ikke slik.

Hvis journalistene hadde opptrådt mer kritisk, ville det også bidratt til å dempe «bølgen»: Er det helt sikkert at det var russerne som sprengte Nord Stream 1 og 2? Det finnes berettigede motforestillinger.

Ukraina kjører sin propaganda, og det er uheldig hvis Nato fremstår som et påheng, eller som en allianse som har skrevet ut en blancosjekk.

Russland tapte propagandakrigen før de gikk til invasjon.

Kyiv påstår at de drepte 950 russiske soldater i helgen og at det samlede antallet er kommet opp i 71.000. Umulig er det ikke. For russerne er krigen blitt en slaktebenk, men det er liten sympati å spore på vestlig side for russiske unggutter som kastes ut i krigen uten forberedelse.

Russerne svarte med å slå ut store deler av strømforsyningen i Kyiv.

Over 80 prosent av innbyggerne i Kyiv er uten vann, siden vanntrykket er borte.

Russerne sier at de traff sine mål.

– Russiske styrker fortsatte angrepene med langtrekkende våpen med høy presisjon avfyrt fra land og til havs mot militær og energirelatert infrastruktur i Ukraina, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

– Målene ble nådd. Alle målene ble truffet, heter det videre.

Ifølge det ukrainske presidentkontoret ble det utført omfattende angrep mot Ukrainas energianlegg mandag morgen. Over 50 raketter ble avfyrt, ifølge hæren. (NTB)

 

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.