Nytt

Vi holder fortsatt en viss avstand til de de nye demokratiene i øst. Vi har det gamle Europas stiff upper lip. Navnene på deres ledere husker vi knapt. Hva de foretar seg legger vi heller ikke så godt merke til. Men den felles optredenen til lederne for Polen, Ukraina og de tre baltiske stater i Tiblisi tirsdag, bør vi merke oss.

Fire presidenter og en statsminister legger ikke alt til side og møtes kollektivt for å støtte et land i krig uten at det betyr noe. I dette tilfelle kostet dette disse landene ganske mye. Det var åpen tross mot Moskva, den rene krigserklæring sett med Putins øyne.

-Russland har igjen vist sitt sanne ansikt, sa Polens president Lech Kaczynski.

De fem ville sende et budskap: til Georgia, til Moskva, til EU og NATO: «Vi vet hva russisk makt betyr. Vi vet hva Georiga er blitt utsatt for. Dere er ikke alene. Til old Europe: Tro ikke at vi vil føye oss av hensyn til deres bekvemmelighet. Altfor mye står på spill. Det er 19 år siden Muren falt. Vi akter ikke å bøye oss for diktaturet en gang til.»

Georgia varslet at det går ut av CIS, Unionen av tidligere sovjetrepublikker, og oppfordret de tre baltiske land og Ukraina om å gjøre det samme.

Alle tre har opplevd Putins makt på kroppen: boikott av kjøtteksport, plutselige reduksjoner i leveranser av gass eller olje. Rørledninger som legges utenom, press for å kjøpe infrastruktur.

Hvis Putin har hindret Georgia å bli NATO-medlem i overskuelig fremtid, har han samtidig fått de andre nye demokratiene til å våkne. En skulle tro at Ukraina etter dette vil anstrenge seg for å bli medlem.

Noen vil også i dette tilfelle si at det er «gamle konflikter» som ligger under. Nei, det er ikke det. Det er nye konflikter. Det er Putins politikk som ligger under, som minner mer og mer om det gamle imperiets.

Fra venstre: Estlands president Toomas Hendrik Ilves, Polens president Lech Kaczynski, Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko, Litauens president Valdas Adamkus og Latvias statsminister Ivars Godmanis.

Differences emerge in Europe of a response to Georgia conflict

Les også

-
-
-
-