Nytt

Det hvite hus skal ha sagt nei til å la Ukraina få dele etterretning som sirkulerer mellom NATO-medlemmer, til tross for at NATOs øverstkommanderende, general Philip Breedlove, ønsker det.

Et annet forslag går ut på å styrke NATOs nærvær i Polen og de baltiske land. Det sier blant annet Tyskland nei til.

Nato’s gutsy commander, General Philip Breedlove, wants to share international intelligence with Ukraine and boost Nato’s forces in its most vulnerable member countries: Poland and the Baltic states of Estonia, Latvia and Lithuania.

But the White House has blocked the first recommendation. And European countries such as ­Germany are blocking the second.

Det er historikeren Edward Lucas som skriver dette i en artikkel i Daily Mail. Hvis opplysningene stemmer er det et tegn på at Vesten ikke har guts til å stå opp mot Putin.

Lucas skriver at Putin er beredt til å gå hele veien, helt opp til atomkrig, for å få tilbake det han mener er Russlands rettmessige imperium. Han kommer til å ta Ukraina, deretter står ett eller flere av de baltiske land for tur.

Vesten må bestemme seg: hvis det skal stanse Putin må det være villig til å bruke makt. Så langt har man ikke en gang vært villig til å bruke sanksjoner som biter.

Barack Obama foreleser for Putin hva som er Russlands interesser. Den amerikanske presidenten tror advarsler og noen nålestikksanksjoner skal avskrekke Putin. USAs FN-ambassadør Samantha Power ramser opp hvor mye rubelen har falt i verdi og hvor mye børsen i Moskva har sunket.

Ingen av delene gjør inntrykk på Putin. Han er villig til å la befolkningen lide for å få tilbake imperiet. Økonomi spiller ingen rolle.

Når kommer sannheten til å gå opp for Vesten?

Baltikum blir den virkelige testen. Det er NATO-område. Hvis NATO heller ikke her makter å sette foten ned, vil det være slutt for alliansen.

Putin er bestemt på å utfordre NATO på det mest grunnleggende: å se om alliansen er villig til å forsvare seg. Han lukter svakhet.

Vest-Europas forsvar er nesten ikke noe å regne med. Storbritannia har ikke vært svakere siden Napoleonskrigene. Hva skal man sette i mot? USA er det eneste landet som har kapasitet og evne. Men har det vilje?

Svaret så langt synes å være nei.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2605578/Edward-Lucas-I-hope-Im-wrong-historians-look-say-start-World-War-III.html