Kommentar

Putins oppgjør med Georgia kan bli en øyeåpener for mange. Georgia er langt borte fra sine venner i Vest. Putin kan i første omgang gjøre hva han vil. Men omkostningene kan bli store: Russland kan igjen bli det store, stygge, brutale imperiet i verdens øyne. Hva med OL i Sotsji 2014?

Putin har allerede vært ute og sagt at Georgia allerede har forspilt sin rett til Sør-Ossetia. Det samme sa man om Serbias forhold til Kosovo. Er det derfor Putin bruker ordet «folkemord»? etter to dagers kamper?

Men de som sukker lettet over at denne konflikten ligger langt unna Europa, kan ha forregnet seg. Det er en viktig forskjell fra krigen i Bosnia: De østeuropeiske landene som er blitt medlem av EU og NATO. De vet hva russisk/sovjetisk imperialisme er. De ser den gjenoppvekket gjennom energipolitikken, og episoder som drapet på Alexandr Letvinenko.

Hvis Moskva skal anvende tsjetsjenia-metoder mot et suverent land vil de østeuropeiske landene reagere. De gjør det allerede. Polen krever at EUs ministerråd møtes umiddelbart.

Utenriksminister Radoslaw Sikorski ba lørdag Frankrike innkalle regjeringslederne. Polens tale er klar:

«The territorial integrity of Georgia is currently being violated on an enormous scale,» Sikorski added. «There are bombardments, civilians are dying, foreign military forces are on Georgian territory.»
..

Poland backs pro-western Georgia’s efforts to join the EU and NATO and was supported by fellow ex-Soviet bloc members Estonia, Latvia and Lithuania in urging the EU and NATO to oppose Russia’s «imperialist» policy, a statement said.

«The EU and NATO must take the initiative and stand up against the spread of imperialist and revisionist policy in the east of Europe,» leaders of the four countries said in a joint statement.

«The Russian Federation has overstepped a red-line in keeping the peace and stability in the conflict zone and in protecting Russian citizens outside its own borders,» the statement added.

På 90-tallet kunne Frankrike, Storbritannia og Tyskland passivt se på at serberne slaktet ned bosniaker. Det vil aldri østeuropeerne gå med på i forhold til georgierne. Erfaringen av sovjetdiktaturet er for ferske. De kjenner igjen Putins metoder og retorikk og lukter lunta.

Det kan bli en formidabel utfordring for EU. Den splittelsen man så i opptakten til Irak-krigen mellom det gamle og nye Europa kan bli mye større og dypere. EU må velge: Russland eller de nye demokratiene.

World urges Russia to curb onslaught

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også