Russland fikk ingen støtte for sin opptreden overfor Georgia på møtet i Shanghai samarbeidsorganisasjonen. Sluttkommunikeet understreker grensenes ukrenkelighet og kan leses som et slag i ansiktet på Russland.

Resultatet er et stort prestisjetap for Russland. President Dmitrij Medvedev hadde kanskje regnet med at Kina og Iran ville benytte sjansen til å dukke USA og Georgia. Men det skjedde ikke, og Moskva står plutselig alene og isolert tilbake. Mandag skal EUs ministre møtes og utenriksminister Bernard Kouchner nevnte idag for første gang ordet sanksjoner.

China and several Central Asian nations rebuffed Russia’s hopes of international support for its actions in Georgia, issuing a statement Thursday denouncing the use of force and calling for the respect of every country’s territorial integrity.
..

Russian President Dmitry Medvedev had appealed to the Asian alliance, which is made up of China, Russia and four ex-Soviet Central Asian nations, for unanimous support of Moscow’s response to Georgia’s «aggression.»

But the alliance, which was created in 2001 to improve regional coordination on terrorism and border security, opted to take a neutral position and urged all sides to resolve the conflict through «peaceful dialogue.»

«The participants … underscore the need for respect of the historical and cultural traditions of each country and each people, and for efforts aimed at preserving the unity of the state and its territorial integrity,» the alliance’s statement said.

None of the other alliance members joined Russia in recognizing the independence claims of Abkhazia and South Ossetia.

På toppen av det hele ga statsminster Vladimir Putin et intervju til CNN der han påsto at krisen i Georgia var politisk styrt fra USA for å påvirke utfallet av presidentvalget. Uttalelsen tyder på at Putin ikke er oppdatert på Russlands medieprofil etter Georgia-krigen. Russland har rett og slett ikke nok troverdighet til å servere en slik påstand. Talsmann for Det hvite hus kunne bare svare at dette ikke var «rasjonell tale». Med andre ord: Russlands sterke mann er «ko-ko».

Utenriksminister Sergej Lavrov var ikke stort bedre. Han mente at utenriksminister Kouchner hadde en «syk fantasi» som kunne si at Russland kunne komme til å angripe Ukraina eller Moldova

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said Kouchner had already suggested Russia might attack Moldova, Ukraine and the Crimea, and added: «That is a sick imagination, and probably that applies to sanctions as well. I think it is a demonstration of complete confusion.»

Det er ikke mer enn en dag siden Lavrov snakket om «min venn Bernard». Nå er han «syk». Dette er ordbruken om landet som for tiden leder EU.

Asian alliance rebuffs Russian plea for support