Nytt

Georgias president Mikhail Saakasjvili ba lørdag om våpenhvile. Georgiske styrker vil trekke seg ut av Sør-Ossetias provinshovedstad, og vil ikke lenger svare på russiske angrep.

Georgia’s President Mikhail Saakashvili proposed Saturday to declare a cease fire in the breakaway province of South Ossetia.

Saakashvili, speaking at a news conference Saturday, also proposed that the warring parties be separated.

Georgia’s Security Council secretary, Alexander Lomaia, said Saakashvili’s proposal means that the Georgian troops will withdraw from Tskhinvali, the provincial capital of South Ossetia, and stop responding to Russian shelling.

The Russian military said previously they already had driven Georgian forces out of Tskhinvali.

President Dmitrij Medvedev sa lørdag at Russland sendte inn styrker for å tvinge Georgia til en våpenhvile. Vil Moskva ta mot tilbudet? Konflikten har avslørt at det er statsminister Vladimir Putin som bestemmer når det gjelder. Det er han som har sendt ut de kraftigste svarene fra Beijing. Utenrikspolitikk er presidentens domene, så det er liten tvil om at Putin dermed demonstrerer hvem som egentlig bestemmer.

Utenriksminister Sergej Lavrov er en Putin-mann. Han fører et aggressivt språk. Russiske fly har bombet mål inne i Georgia, bla. i byen Gori hvor flere boligblokker ble truffet. Lavrov beklaget ikke det. Han sa georgierne må regne med å bli truffet når det var de som begynte.

Lavrov said Georgia had brought the air strikes on itself by bombing civilians and Russian peacekeepers. He warned that the small Caucasus country should expect more attacks.

«Whatever side is used to bomb civilians and the positions of peacekeepers, this side is not safe and they should know this,» Lavrov said.

The Russian bombings have targeted Georgian areas outside of South Ossetia. Asked whether Russia could bomb the Georgian capital, Tbilisi, Lavrov answered: «I don’t think the bombing is coming from Tbilisi, but whatever part of Georgia is used for this aggression is not safe.»

Lavrov sa USA har et ansvar for utviklingen, siden de har trent og forsynt Georgias militære.

Det er ca. 2.000 amerikanere i Georgia. Av dem er 150 militære instruktører eller tjenestemenn fra Pentagon.

Georgia har 2.000 soldater i Irak, som nå blir trukket tilbake.

Georgia proposes cease fire in S Ossetia

Les også

-
-
-