Interlude

Begge kamre i den russiske nasjonalforsamlingen stemte mandag for anerkjennelse av Abkhazia og Sør-Ossetia og ba president Dmitrij Medvedev gjøre det samme. Avstemningen var enstemmig. Anerkjennelse av de to enklavenes selvstendighet representerer en potensiell trussel mot Russland som har drøssevis med tilsvarende områder som kan føle seg oppmuntret til løsrivelse.

Russland har spilt det nasjonalistiske kortet. Hvor langt er man villig til å gå? Det tas nå til orde for at Ukraina må komme inn i NATO i ekspressfart. Det finnes ingen militærplaner for forsvaret av Baltikum feks. Man anså at det ikke lenger var noen trussel fra øst. Dette må nå revurderes.

Moskva sier direkte og indirekte Fuck you! til Vesten.

NATO needs Russia more than Russia needs NATO, Medvedev said, and it would be «nothing frightening» if the Western alliance were to sever all ties. NATO has suspended operations of the NATO-Russia Council over the Georgia crisis, which has broadened Europe’s post-Cold War fault lines.

«We don’t need an illusion of partnership, when they surround us by bases from all sides, they drag more and more states into the North Atlantic bloc and they tell us, ‘Don’t worry, everything’s fine’ — of course we don’t like that,’ » Medvedev said.

Alt tyder på at dette handler om noe mer enn Abkhazia og Sør-Ossetia. Moskva har gjort et kraftig statement, og mye tyder på at det kommer mer, ellers kunne man nå signalisert at man vil trappe ned og normalisere forbindelsene. I stedet gjør man det motsatte.

Det står hundrevis av russiske soldater i den selverklærte sikkerhetssonen utenfor Sør-Ossetia og Abkhazia. De bemanner 14 kontrollposter. I tillegg kontrollerer russerne havnebyen Poti, selv om den ligger utenfor sonen.

Forrige uke tok russerne 22 georgiske politifolk som gisler og førte dem bort på en måte som innjog skrekk. Ti er løslatt, men man aner ikke hva som har skjedd med de andre.

Nicolas Sarkozy har innkalt til ministerråd i EU om Georgia og forholdet til Russland 1. september. Allerede sies det fra at målet ikke er sanksjoner.

Visepresident George Cheney drar til Georgia, Aserbajdsjan, Ukraina og Italia 2. september.

En mulig reaksjon er utsettelse av planene om å oppta Russland i Verdens handelsorganisasjon. Men statsminister Vladimir Putin sa mandag at Russland ikke lenger står ved de innrømmelsene det har gitt for å bli medlem.

Russian parliament urges recognition of rebels

Les også

-
-
-
-
-
-