Russlands anerkjennelse av Sør-Ossetia og Abkhazia som selvstendige stater er den rene galemathias, uansett hvordan man betrakter det. Moskva er villig til å kaste vrak på to tiår med politisk, diplomatisk, militært og økonomisk samarbeid med Vesten til fordel for to små enklaver i Kaukasus. Måten de gjør det på forskrekker vel så mye: ved først å forvandle en avskrekkingsoperasjon til en invasjon, og deretter å kjøre videre i ekspressfart og forhåndslove anerkjennelse av selvstendighet. Løsrivelse er et brudd på prinsipper FN og Samveldet av tidligere sovjetstater bygger på: først og fremst grensenes ukrenkelighet, at grenser ikke kan forandres enerådig og med makt.

Det er disproporasjonaliteten, hva Moskva kaster vrak på for så lite, som forskrekker omverdenen: er Putin og Siloviki blitt gale, eller har de kastet alle hemninger? Er Georgia bare åpningstrekket? Da kan det bli en ny kald krig. En analytiker sa til BBC: Vi ser begynnelsen på en helt ny arkitektur, men vet ennå ikke hvordan den vil se ut.

President Dmitrij Medvedev har et anstrøk av noe komisk over seg. Det er lett å se at han fremfører andres ordre. Han kan minne om kongen i Shrek, liten, med fektende armer, som ingen tar helt alvorlig.

Han legger ansiktene i alvorlige folder, men det han sier er fullstendig tøvete.

Medvedev told his nation Georgia had forced Russia’s hand.

«Saakashvili chose genocide to fulfill his political plans,» Medvedev said. «Georgia chose the least human way to achieve its goal — to absorb South Ossetia by eliminating a whole nation.

Kreml-ledelsen kan minne om russiske adelsmenn som spiller bort gård og grunn i fylla:

Én ting var å straffe Saakasjvili og demonstrere hvem som er sjef i Kaukasus. Noe annet er å risikerer forholdet til Vesten for to små enklaver. Medvedevs uttalelser i Sotsji var pompøse og overspent.

«We are not afraid of anything, including the prospect of a Cold War,» President Dmitry Medvedev said hours after announcing the Kremlin’s decision and one day after Parliament had supported the recognition.

Pengene snakker. Børsen i Moskva kan fortelle lederne hva de egentlig holder på med.


Russia recognizes independence of Georgian regions

Les også

-
-
-
-
-
-
-