Mens Barack Obama holder en ukes ferie på Hawaii med familien, holdt John McCain mandag et foredrag for pressen om hvor alvorlig krigen i Georgia er for USA og Vesten.

Utenrikspolitikk har vært McCains force. Men Georgia er ikke en oppvisning. Det er the real thing. Kan det tenkes at amerikanerne vil få noe annet enn housing crisis å tenke på? Den kalde krigen er ikke lenger unna ennn at sovende minner kan vekkes til live. En supermakt som okkuperer et lite naboland er slik som får amerikanerne til å reagere. McCain står klar til å artikulere deres følelser. Han er mer kontant enn Bush.

«Russian President (Dmitry) Medvedev and Prime Minister (Vladimir) Putin must understand the severe, long-term negative consequences that their government’s actions will have for Russia’s relationship with the U.S. and Europe,» McCain said.

He urged NATO’s North Atlantic Council to convene an emergency session to demand a ceasefire and begin discussions on both the deployment of an international peacekeeping force to South Ossetia and the implications for NATO’s future relationship with Russia.

McCain foreslo at Condoleezza Rice skulle dra til Europa med en gang og finne frem til en felles politikk. Han er overbevist om at Russland ønsker å velte den demokratisk valgte regjeringen i Georgia.

Obama bivåner det hele fra sidelinjen, og det blir noe tamt over erklæringen derfra som ber alle partene om å akseptere våpenhvile. Det lyder som gårsdagens buddskap. McCain får anledning til å vise seg tøff, og amerikanerne kan komme til å finne ut at situasjonen krever en tøff kar i Det hvite hus.


McCain says Russia faces severe fallout over Georgia

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂