Kommentar

Vladimir Putin kjører den samme KGB-linja: «Vi skal knuse dem». Men staten han leder, er korrupt og åpen for bestikkelse.

Følelsen av forferdelse som mange russere kjenner, gjelder ikke bare hva terroristene kan finne på. Det er like mye en underliggende følelse av katastrofe: av myndigheter som ikke bryr seg om menneskeliv. Det er et gjennomgående tema i russisk historie.

BBC forteller om et stemningsomslag i løpet av natten hos de pårørende som venter utenfor: De kommer ikke til å finne seg i at spesialstyrkene stormer skolen. Stemningen er blitt «ugly», heter det, men mot myndightene, ikke terroristene, og officials måtte stille opp og forsikre at det ikke blir storming.

One policeman, carrying his AK -47, whose son was inside the school, said: «The life of a child is priceless, and for their lives I will do everything I can. But if Moscow orders an assault, I will kill the person who gives the order.»

Thomas de Waal fra International Crisis Group fortalte på BBC radio inatt at Nord-Ossetia adskiller seg fra Ingusjetia og Tsjetsjenia. De er ikke muslimer, og setter barna sine uvurderlig høyt. De vil ikke finne seg i at det krummes et hår på deres hoder. Avhengig av utgangen og hvem som får skylden, kan det åpne for en etnisk konflikt i Nord-Kaukasus, advarte de Waal.

Den anerkjente kommentatoren Pavel Felgenhauer sier sikkerhetsstyrkene er korrupte og lar seg bestikke. Det gjør en effektiv kamp mot terror umulig. Tilbake blir brutalitet og råskap, som Putins soldater har vist i rikt monn.

Sammen med en økende islamisering er dette oppskriften på en skjerpet og utvidet konflikt, som kan få større konsekvenser enn bare Tsjetsjenia.

Folk vil helst ikke bli trukket inn i destruksjonen, men Putins fremgangsmåte er rene utklekkingslaboratoriet for terrorister: Han skiftet ut den moderate lederen i Ingusjetia, og innsatte en av sine KGB-generaler. Forsvinningene har økt. En BBC-reporter viste presidenten en liste med et 40-talls navn over forsvunne. Presidenten bare viftet den vekk, som rent oppspinn.

I selve Tsjetsjenia blir russiske kontrakt-soldater overgått av militsen til Khadyrovs sønn. Det er en 4-5000 mann som sammenlignes med Arkans menn i Serbia.

Det er ufattelig at mediene har skrevet så lite om Kaukasus: Det er ikke langt fra Tsjetsjenia, Ingusjetia og Nord-Ossetia til Georgia og Sør-Ossetia. Her er det allerede på randen av krig.

Georgia har strategisk betydning for USA, ikke minst fordi den nye rørledningen til Cheyan går gjennom landet.

Guardian Unlimited | Special reports | ‘Exchange us for our children. What are they guilty of?’

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også