Kritikere har lenge spådd at Vladimir Putins politikk kom til å utløse et opprør i Nord-Kaukasus. Den siste tids utvikling i Ingusjetia gir all grunn til uro: 14 mennesker ble drept da en selvmordsbomber detonerte lastebilen inne i bakgården på politistasjonen i hovedstaden Nazran mandag. 60 ble såret.

Man kan tenke seg hvilken virkning en slik aksjon har på politiets moral: ødeleggelsene og synet av lidelse kan gjøre den sterkeste avmektig. En så morderisk aksjon har lett for å utløse en tilsvarende voldsom, blind reaksjon fra myndighetene: Det er det eneste språket Putin forstår. En slik spontan vold, som rammer vilkårlig, er nettopp hva aksjonistene ønsker: det øker motstanden.

Russland har tradisjonelt ført en undertrykkende politikk i Kaukasus, og det ble enda verre med bolsjevikene. Folkene i Kaukasus var nemlig dumme nok til å tro på bolsjevikenes løfter om frihet og selvstendighet. Det samme kan man si om perioden etter 2001: Tsjetsjenia er totalt ødelagt. Ingusjetia har mottatt flyktningestrømmer og fått problemene inn på livet. Svaret har vært politistatsmetoder.

Det har lenge vært rapportert om økende ekstremisme blant unge mennesker i Nord-Kaukasus. De har ingen fremtidsutsikter og behandles svært brutalt av ordensmakten, for ikke å snakke om spesialstyrkene. Den religiøse fanatismen gjør at torturen og frykten ikke virker.

At det nå i økende grad brukes selvmordsaksjoner er et svært dårlig tegn for Moskva. De kreftene og metodene som USA har stått overfor i Irak og Afghanistan, ser ut til å ha etablert seg i Russland. Putin har hovert over USAs problemer. Hans måte å løse problemene på er å helle bensin på bålet.

Ingushetia’s Kremlin-appointed president, Yunus-Bek Yevkurov, was badly wounded in a suicide bombing in June and hasn’t yet returned to his duties.

In a statement issued through his spokesman, Yevkurov said Monday’s suicide attack had been organized by militants trying to avenge recent security sweeps in the forests along the mountainous border between Chechnya and Ingushetia.

«It was an attempt to destabilize the situation and sow panic,» Yevkurov said.

Speaking in an interview with Russian News Service radio, Yevkurov blamed Chechen separatist warlord Doku Umarov for staging June’s suicide attack on his convoy. He said law enforcement had tracked down the perpetrators of the attack and pledged that they will hunt down Umarov and other rebel warlords.

Since coming to power, Yevkurov had moved to end abuses against civilians by security forces — actions that contrasted sharply with the repressive rule of his predecessor, former KGB officer Murat Zyazikov. Rights groups say that arbitrary arrests, torture and killings by security forces under Zyazikov had helped swell the ranks of rebels in Ingushetia, one of Russia’s poorest regions.

Suicide truck bomb kills at least 14 in Russia

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂