Nytt

Den 12 april falt Aleksander Borodin (32) ut av vinduet i femte etasje i sin leilighet i Jekaterinburg. Tre dager senere var han død. Redaktøren i avisen han jobbet for, Novy Den, tror ikke det var selvmord.

Polina Rumyantseva, the editor in chief of Novy Den, where Borodin worked, said the same day that she did not believe Borodin committed suicide.

Den 11 april kontaktet Borodin en venn og sa blokka var omringet av spesialpoliti med finlandshetter. En time senere ringte han tilbake og sa de var borte. Vennen beskriver forløpet i en facebookoppdatering:

A friend of Borodin’s, Vyacheslav Bashkov, wrote on Facebook on April 15 that Borodin contacted him at 5 a.m. on April 11 and said his building was surrounded by «security forces» wearing camouflage and face masks.

He said that Borodin was alarmed, but not hysterical or drunk. Borodin reportedly said that he believed his apartment was about to be searched and that the security officers were waiting for a court order. He asked Bashkov to find him a lawyer.

An hour later, however, Borodin called back and said he had been mistaken and that the security officers were conducting some sort of drill.

«I didn’t call him after that,» Bashkov wrote, «although I was waiting for him to write something on Facebook. But he didn’t write anything and on the 13th the media reported that Maksim had been found under his balcony and he was in the emergency room.»

Borodin var gravejournalist på krim og korrupsjon, ikke noe ufarlig felt i dagens Russland. Men det interessante er at han den senere tid hadde jobbet med de russiske leiesoldatene som ble drept i Syria 7 februar. Rundt 200 russere ble drept da de foretok et mislykket angrep på amerikanere og SDF-milits ved Deir el-Zor. Russiske myndigheter har ikke villet ha offentlighet rundt nederlaget. De vil ikke snakke om leiesoldatene generelt. Heller ikke de pårørende har fått beskjed. Soldater i kister er ikke et populært tema i Russland. Putin vet at offentlighet rundt dette tapet kan koste ham politisk. I tillegg kommer en misnøye med at det brukes så mye penger på utenrikspolitiske eventyr mens pensjonistene lider.

Borodin har navngitt flere soldater som kom fra samme landsby, Asbest. Ververne dro ut til steder med høy arbeidsledighet og lokket med gull og grønne skoger. Mange lot seg friste.

Nå sitter mødre og koner igjen og vet ikke en gang hva som skjedde. En journalist som rører ved dette trår de mektige på tærne.

 

 

Russian Investigative Reporter Dies After Fall From Window; Editor Rejects Suicide

After Syria Deaths, Creeping Anger — And Kremlin Silence — Over Mercenaries

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!