Nytt

Tusenvis av politi sørget onsdag for at ingen slapp inn i Moskva uten å bli kontrollert. Det var forutsigbart. Derfor slo terroristene til på hjemmebane i byen Kizljar i Dagestan. Angrepet ser ut til å ha vært planlagt som en «double whammy»: først en sprengladning som rammer en politibil. Redningsmannskap, mer politi og tilskuere strømmer til. Da skjer eksplosjon nummer to.

Det er en person utkledt som politi som baner seg vei og utløser eksplosjonen. Stort mer demoraliserende kan det ikke bli.

In Wednesday’s attack, a suicide bomber in a car detonated explosives when police tried to stop the car in the town of Kizlyar near Dagestan’s border with Chechnya, Interior Minister Rashid Nurgaliyev said.

«Traffic police followed the car and almost caught up — at that time the blast hit,» Nurgaliyev said.

As investigators and residents gathered around the scene of the blast, a second bomber wearing a police uniform approached and set off explosives, killing the town’s police chief among others, Nurgaliyev said.

In addition to the dead, at least 23 other people were injured, authorities said. Windows were blown out and bricks tumbled down at a school and a police station nearby.

Grainy cell phone video footage posted on the life.ru news portal showed the moment of the second blast, with officials wandering past a destroyed building before a loud clap rings out and smoke rises in the distance. Television pictures later showed a few gutted cars, damaged buildings and a 2-meter (six-foot) deep crater in the road.

Befolkningen stoler ikke på politiet, og nå kan ikke politiet heller stole på hverandre. Hvem som helst kan være terrorist, også i uniform.

Men denne lovløshet og tillitskrise er ikke noe norske medier dveler ved. Hvis de i det hele tatt nevner den.

Man står på avstand og inntar betrakterens rolle. Man tar i bruk Kremls begreper: relativ ro. Det er gravlundens ro. Med hvilke midler er den «roen» etablert? Kan det være sammenheng mellom denne «roen» og den økende volden i naborepublikkene. VG nevner bare helt perifert en slik mulighet i sin leder 30. mars:

Russiske ledere har erklært seier i kampene mot tsjetsjenske separatister. Men mens volden har avtatt i Tsjetsjenia, har den spredd seg og blitt verre i naborepublikkene Dagestan og Ingusjetia. Og selv om Tsjetsjenia nå preges av relativ ro, så kan kombinasjonen av lang hukommelse og en tradisjon med blodhevn lenge skape fare for voldelige innslag i mer sentrale deler av Russland.

Hos Associated Press er denne sammenhengen opplagt. Det samme er det faktum at Kremls politistatmetoder gjør at myndighetene får vanlige mennesker mot seg. Og hvor rolig er Tsjetsjenia – 172 terrorangrep med 280 drepte i fjor.

Police and security services are a frequent target because they represent the Kremlin — the militants’ ideological enemy — but also because of their heavy-handed tactics. Police have been accused of involvement in many killings, kidnappings and beatings in the North Caucasus, angering residents and swelling the ranks of Islamic militants.

A report by the Center for Strategic and International Studies said 916 people died in the North Caucasus in 2009 in violence related to the clashes, up from 586 in 2008. Another monitoring group, the Caucasian Knot, reported the region suffered 172 terrorist attacks last year, killing 280 people in Chechnya, 319 in Ingushetia and 263 in Dagestan.

In January in Makhachkala, Dagestan’s capital, a suicide bomber blew up a car at a police station, killing six officers. In August, 24 people died and more than 200 were injured when a man crashed a bomb-laden van into the police station in Nazran, Ingushetia.

The bloodshed has continued despite Kremlin efforts to stem it. Medvedev, who claims the militants have spread through the North Caucasus «like a cancerous tumor,» this year appointed a deputy prime minister to oversee the troubled region and address the root causes of terrorism, including dire poverty and corruption.

Det eneste Putin og Medvedev har å tilby er metaforer om «rotter i kloakken som skal utryddes» osv. Eksterministisk billedspråk. Når man vet hvilke metoder som har vært anvendt i Nord-Kaukasus, er dette oppskrift for katastrofer, som først og fremst rammer vanlige mennesker.

Dette synes å være innlysende sannheter og sammenhenger i internasjonale medier, men norske har vanskelig for å komme på hva det handler om. Det er som om de har glemt noe.

New suicide blasts kill 12 in southern Russia