Nytt

marokko.jpg

Tre marokkanere sprengte seg selv i lufta da politiet slo til mot leiligheten deres i Casablanca tirsdag. En fjerde ble skutt av politiet.

Den 11. mars sprengte en besøkende på en internettcafe seg selv i lufta, da eieren oppdaget at han besøkte jihad-nettsteder. Under etterforskningen avslørte politiet planer om å slå til mot havna i Casablanca. Broren til internettbomberen var blant de drepte tirsdag.

Den første store terroraksjonen i Marokko går tilbake til mai 2003, da 45 mennesker ble drept i angrep mot flere mål. I ettertid ble 2.000 mennesker arrestert.

Det er påfallende at myndighetene insisterer på at gårsdagens gruppe ikke har internasjonale forbindelser. Det var tett kontakt mellom Marokko og gruppen som sprengte jernbanebanevogner i Madrid 11. mars 2004.

Tuesday’s violence started when police, acting on a tip, surrounded a four-story apartment building in the working-class Hay Farah neighborhood of Casablanca where the suspected terrorists were holed up, officials said.

One of the suspects fled to the roof, where he blew himself up, said a police official on the scene who refused to give his name, saying he was not authorized to do so. Morocco’s official MAP news agency identified that bomber as Mohamed Rachidi.

A second man appeared to be on the verge of detonating explosives, fumbling with his clothes, when a police sniper shot him, officials said. The suspect, who later died of his wounds, was identified by police as Mohamed Mentala. He was carrying nearly nine pounds of explosives, an Interior Ministry official said on condition of anonymity, citing ministry policy.

Mentala and Rachidi had both been sought by police for alleged involvement in the 2003 suicide bombings, the Interior Ministry official said.

Ayyoub Raydi, the Internet cafe bomber’s brother, fled, and blew himself up in the afternoon as police searched the neighborhood, officials said. A bloody pair of legs were seen lying in the middle of a road after that blast. Police covered up the legs, shorn off at the knees, with pieces of cardboard. Broken glass and charred debris littered the street.

A police officer was reported killed and another seriously injured when Ayyoub Raydi blew up. A 7-year-old boy was hospitalized with minor injuries.

In the evening, the fourth suspect set off his explosives in the middle of a boulevard, witnesses said. MAP said eight people were injured, two seriously.

4 terrorism suspects killed in Morocco

bilde: en mann ligger såret på gaten i slumkvartalet Fida i Casablanca tirsdag, da en fjerde terrorist sprengte seg selv i lufta.